جايزه پوليتزر و مهاجران در جهان-2
مجموعه عکس «سفر پرمخاطره و غیرقانونی به ایالات متحده آمریکا» از «دان بارتلتی» برنده ی جایزه ی پولیتزر 2003 در بخش نگاه ژرف , مجموعه عکسی درباره ی مهاجرت غیرقانونی به آمریکا.
جايزه پوليتزر يكي از معتبرترين جايزه هاي روزنامه نگاري در سطح جهان است. اين جايزه در رشته هاي مختلف روزنامه نگاري, ادبيات, موسيقي, عكاسي و… اعطا مي شود. جايزه ي پوليتزر از سال 1917 تا به امروز هر ساله به بهترين روزنامه نگاران, عكاسان, نويسندگان, موسيقي دانان و… با نظارت دانشگاه كلمبيا داده مي شود. اين جايزه به نام بنيانگذار آن جوزف پوليتزر, روزنامه نگار مجاري تبار مهاجر به كشور آمريكا نامگذاري شده است.
جوزف پوليتزر روزنامه نگار جسوري بود كه در سال هاي فعاليت خود روزنامه هاي بسياري را به موفقيت در فروش و افشاگري رساند. او بخش بزرگي از دارايي اش را براي تاسيس مدرسه ي روزنامه نگاري در دانشگاه كلمبيا اختصاص داد. بعد از مرگش در سال 1917 جايزه ي پوليتزر بنيان نهاده شد و از آن سال تا به حال به صورت منظم در حال معرفي بهترين هاي روزنامه نگاري در جهان است.
موضوع مهاجرت يكي از سوژه هاي بسيار ناب بسياري از برندگان جايزه ي پوليتزر بوده است. در اين سلسله نوشته مروري خواهيم داشت بر چند مجموعه عكس با موضوع مهاجرت كه در ساليان گذشته توانسته اند جايزه ي پوليتزر را به خود اختصاص بدهند:
در اين پست به سراغ برنده ي سال 2003 جايزه ي پوليتزر در رشته ي عكاسي در بخش نگاه ژرف مي رويم. در آن سال مجموعه عکس دان بارتلتی در مورد سفر پرمخاطره ی مهاجران غیرقانونی به ایالات متحده آمریکا برنده ی این جایزه شده. این مجموعه عکس در روزنامه لس آنجلس تایمز منتشر شد و اعتبار فراوانی را برای دان بارتلتی به همراه آورد. دان بارتلتی برای تهیه ی این مجموعه عکس هزاران کیلومتر را همراه با مهاجران غیرقانونی سفر کرد.
مهاجرت گسترده چهره ی ایالات متحده را دگرگون می کند. پسری از هندوراس سوار بر قطار باری، مکزیک را طی می کند. همه ساله، هزاران تن از اهالی آمریکای مرکزی، بدون مجوز در بالای سقف یا پهلوی قطار جایی می یابند و 2400 کیلومتر را به این ترتیب می پیمایند. پدران و مادرانی که از سر درماندگی،از تنگدستی می گریزند. فرزندانی که در پی یافتن والدینی هستند که آنان را مدتی پیش ترک کرده اند. تنها جسورترها و خوش اقبالان به مقصد و منظور می رسند.
لاشخورها و کودکان در تگوسی گالپای هندوراس،در میان زباله ها در جست و جوی پسمانده ی غذا با یکدیگر رقابت می کنند. پسرها در پی چیزهایی هستند که بتوان خورد یا فروخت. قطارهای باری عازم شمال که از مکزیک می گذرند، انباشته از کسانی هستند که از فقر می گریزند و در پی یافتن کار یا خویشاوندی در ایالات متحده هستند.
الیو تروخیلو مارتینز (13 ساله)، با چرخ دستی دست ساز در بازار تگوسی گالپا، کالاها را جابه جا می کند. تنگدستی در هندوراس،کسب استقلال را در سنین پایین به کودکان تحمیل می کند. همه ساله هزاران کودک به قصد یافتن والدینشان که آنان را ترک کرده اند به ایالات متحده می روند.
ریچارد آلبرتو فونز، همچون تبهکاری، تپانچه ی اسباب بازی را به شوخی در دست می چرخاند و مایه ی تفریح دوستش الکسیس جوئل سانچز می شود. هر دو پسر یتیم و 10 ساله اند و تمام مدت در تگوسی گالپا ول می گردند و زباله گردی و گدایی می کنند. افراد محلی می گویند والدین بسیاری از این کودکان ولگرد به آمریکا رفته و آنان را به حال خود رها کرده اند.
نوجوانان از پشت نرده های زندان بیرون را می پایند. این زندان ها پر از خانه گریزان هایی هستند که در چیاپاس مکزیک دستگیر و به مرز گوآتمالا منتقل شده اند. بسیاری از افراد آمریکای مرکزی که فاقد مجوز هستند،بارها تلاش می کنند تا خود را با قطار باری به ایالات متحده برسانند.
برخی از مهاجران با استفاده از کلک های زمخت و سر هم بندی شده از رودخانه سوچیاته واقع در مرز مشترک گوآتمالا- مکزیک عبور می کنند. نمونه را که می بینید در خاک مکزیک فردی از آب بیرون آورده است. در انی جا و در ایالت چیاپاس مهاجران بدون مجوز آمریکای مرکزی، گرفتار گانگسترها و مقامات دولتی می شوند.
ازدحام مهاجران بدون مجوز آمریکای مرکزی در قطار باری در مکزیک. اگر این افراد گرفتار شوند با آنان به عنوان خارجیان قانون شکن برخورد خواهد شد. با وجود این خطوط حمل و نقل بهترین طریق رسیدن به ایالات متحده است.
توقف کوتاه و پرمخاطره. نوجوان 12ساله ای از روی واگنی به واگن دیگر می پرد. او امیدوار است که سرانجام خود را به سن دیه گو، جایی که مادرش کار می کند، برساند.
مهاجران در حالی که به سقف قطار چنگ انداخته اند، با نزدیک شدن شاخه ی درختان سرها را می دزدند. خانه گریزان های هندوراس مسیر مکزیک را به «غول خطرناک» تشبیه می کنند.
گروپوبتا، افراد پلیس مخفی، جوانی را در محل بازرسی مهاجران در چیاپاس مکزیک دستگیر کرده اند. ماموران بتا در طول خطوط راه آهن، سارقانی را که از مهاجران نگونبخت اخاذی می کنند تعقیب می کنند.
دنیس ایوان کنترارس (12سال)، دو هفته است که از هندوراس خارج شده است و فقط شماره تلفنی از مادرش دارد که در سن دیگه گوست. پس از خواب بریده بریده در سقف قطار،می گوید همیشه خواب می بیند که مادرش را یافته و به مدرسه می رود و انگلیسی یاد می گیرد و به بچه های دیگر کمک می کند،بچه هایی که در پیاده روها می میرند.
نوجوان هندوراسی که کیف مدرسه به پشت دارد، در قطار باری در حال حرکت، در وراکروز (مکزیک) دنبال جای پا می گردد. مهاجران برای دور ماندن از چشم مقامات در محلی مخفی می شوند و وقتی قطار به حرکت در آمد و سرعت گرفت سوار قطار می شوند. شیوه ای پرخطر که احتمال لغزیدن و افتدن بر بروی سنگ های کنار جاده و یا رفتن به زیر چرخ قطار را به همراه دارد.
قطار باری در حال گذر از منطقه ای سرسبز در وراکروز.
قطار در حال حرکت و دستان مهاجران آمریکای مرکزی و مکزیکی هایی که به آنان خوراکی می دهند. سخاوت ساکنان فقیر مکزیک در وراکروز در میان خانه گریزان و مهاجران زبانزد است.
در نیمه راه سفر 2400 کیلومتری از میان مکزیک و هنگام گذر از تونل،گوآتمالایی ها امیدوارتر می شوند که بر «غول خطرناک» پیروز شده اند.
سپیده می زند. نوجوان مهاجر دور آتشی که با سوزاندن خس و خاشاک و زباله به راه انداخته اند، جمع شده اند. از لباس نازک آنان که مناسب منطقه گرمسیری هندوراس است و از هفته ی پیش بر تن دارند، در برابر شب های سرد کوهستان کاری ساخته نیست.
پس از صدها کیلومتر سفر، مهاجران هندوراس در ریوگرانده، در نوولاردوی مکزیک خوابیده اند. مهاجران غالبا در اینجا متوقف می شوند. ماموران آمریکایی در این جا از ورود خیلی از مهاجران به خاک ایالات متحده ممانعت می کنند.
پس از سفر طولانی دو جوان از آمریکای مرکزی به آرامی وارد رودخانه ریوگرانده می شوند. شصت متر آن طرف تر خاک ایالات متحده است که آنان پیوسته رویای رسیدن به آن جا را در سر داشته اند.
پس از هفت سال جدایی، انریکو و مادرش در کالیفرنیای شمالی به هم می رسند. مادرش می گوید: این پسر من است. این معجزه است که او پیش من است.
انریکو برای رسیدن به مادرش سه ماه در راه بوده. کارشناسان می گویند همه ساله 48000 کودک از آمریکای مرکزی و مکزیک غیرقانونی، بی آن که پدر یا مادری همراهشان باشند وارد خاک ایالات متحده می شوند.
متن ترجمه ها از کتاب فتوژورنالیسم نوشته کنت کوبر و ترجمه اسماعیل عباسی که توسط دفتر مطالعات و توسعه رسانه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ شده برداشته شده است.
قسمت اول «جایزه پولیتزر و مهاجران در جهان» در آدرس زیر قابل دسترس است: