پانزده نكته در مورد پناهندگان در جهان به بهانه روز جهانی پناهندگان
حالا 18 سالی می شود كه سازمان ملل متحد روز 20 ژوئن (30 خرداد) را روز جهانی پناهندگان مینامد. هدف از این نامگذاری اطلاعرسانی هر چه بیشتر برای بهبود وضعیت پناهندگان در سراسر جهان بوده است. در یك قرن اخیر بشریت در پیشرفتهای علمی و فناوری به اوج خود در تاریخ رسیده. اما میزان جنگ و نزاع بر سر قدرت نیز به بیشترین حد خود رسیده است. هر چه از قرن بیستویكم میگذرد تعداد افراد بیشتری مجبور میشوند تا خانه و كاشانه و سرزمین خود را ترك كنند و به كشوری دیگر پناهنده شوند. این روزها پناهندگان در صدر اخبار اكثر كشورها قرار دارند. به مناسبت روز جهانی پناهندگان مروری داریم بر آمارهای اعلامی در مورد پناهندگان جهان. این ۱۵ نكتهی آماری در مورد پناهندگان شاید تصویری جامع از وضعیت آنان در جهان امروز را ترسیم كند:
از هر صد نفر یک نفر مجبور به مهاجرت
1- از هر صد نفر در جهان تقریباً یك نفر مجبور میشود كه به دلیل جنگ یا دلایل سیاسی خانه و كاشانهی خود را ترك كند.
2- بدون احتساب كسانی كه در داخل مرزهای یك كشور بیجا و مكان میشوند، در جهان امروز حدود 21 میلیون و 300 هزار نفر پناهنده وجود دارد؛ این تعداد شامل 5 میلیون و 200 هزار نفر آوارهی فلسطینی نیز میشود. اگر كسانی را كه در داخل مرزهای یك كشور مجبور به مهاجرت میشوند در محاسبات وارد كنیم، بیش از 65 میلیون نفر در جهان به خاطر جنگ و منازعات قدرت بیجا و مكان شدهاند.
3- 53 درصد پناهندگان جهان از سه كشور سومالی، افغانستان و سوریه میآیند. (1.1 میلیون نفر از سومالی، 2.7 میلیون نفر از افغانستان و 4.8 میلیون نفر از سوریه)
4- خاورمیانه و شمال آفریقا میزبان 39 درصد از پناهندگان جهان است. قارهی آفریقا 29 درصد، اروپا و آمریكا 18 درصد و آسیا و اقیانوسیه 14 درصد از پناهندگان جهان را میزبانی میكنند. تركیه، پاكستان، لبنان، اتیوپی و اردن پنج كشور اول پذیرندهی پناهنده در جهان هستند.
5- تعداد پناهجویان در قارهی اروپا به رقم 1.3 میلیون نفر رسیده است. اكثر این پناهجویان از كشورهای سوریه، افغانستان و عراق آمدهاند.
پناهندگان در اروپا
6- آلمان، مجارستان و سوئد سه كشور اول مقصد پناهندگان در قارهی اروپا هستند.
7- در تاریخ ثبت آمار پناهندگان، 5 سال اخیر بزرگترین نرخ رشد پناهندگان را داشته است. بالاترین نرخ كاهش تعداد پناهندگان در جهان مربوط به سال های 1994 تا 1999 بود. پایینترین تعداد پناهنده در سطح جهان در سال 1963 به ثبت رسید.
8- از هر 10 پناهنده 9 نفرشان به كشورهای همسایه پناهنده میشوند. كشورهای صنعتی و توسعهیافته مقصد هدف پناهجویان و پناهندگان نیستند. 86 درصد از پناهندگان جهان به كشورهای در حال توسعه میروند.
9- ایران و پاكستان میزبان حدود 95 درصد از پناهندگان افغانستانی هستند.
10- تركیه، لبنان، اردن، عراق و مصر میزبان حدود 95 درصد از پناهندگان سوریهای هستند.
11- آژانس پناهندگان سازمان ملل در سال 2015 بودجهای در حدود 10.3 میلیارد دلار داشت. در حالی كه برآوردها نشانگر آن است كه هزینههای سالانهی كشور آمریكا برای مبارزه با داعش حدود 10 میلیارد دلار بوده است!
12- بزرگترین كمپهای آوارگان جهان در كنیا، اردن و سودان جنوبی قرار دارد: كمپ كاكوما در كنیا، زعتری در اردن و ییدا در سودان جنوبی. هر كدام از این كمپها میزبان بیش از 70000 نفر هستند، جمعیتی بیشتر از جمعیت كل شهر بوستون در آمریكا.
سهم کشورها در پذیرش پناهنده
13- كشورهای پیشرفته برای پذیرش پناهندگان سهم هایی در نظر گرفتهاند. برخی كشورها فراتر از این سهمیهها رفتهاند. كانادا در صدر این نوع كشورها قرار دارد، كشوری كه تا 250 درصد بیش از سهمیههای تعیینی پناهنده پذیرفته است. نروژ كشور دوم در این لیست است. 144 درصد بیش از سهم خودش پناهنده پذیرفته است. آلمان هم با 118 درصد در ردهی سوم این كشورها قرار دارد.
14- كشورهایی هم هستند كه از میزان تعیینشده كمتر پناهنده پذیرفتهاند. آمریكا، اسپانیا و فرانسه كمتر از 10 درصد سهمیههای تعیینشده برای پذیرش پناهنده را محقق كردهاند. ژاپن، روسیه و كرهی جنوبی صفر درصد از سهمشان در پذیرش و كمك به پناهندگان را محقق كردهاند.
15- آب سالم یكی از بزرگترین نیازهای پناهندگان در كمپهای آوارگان است. در اردوگاه كاكومای كنیا خانوادههایی كه در روز به 110 لیتر آب دسترسی داشتند 11 مورد ابتلا به وبا داشتند در حالیكه این ابتلا در خانوادههایی كه روزانه به 37 لیتر آب دسترسی داشتند 163 مورد بود.