نقد و بررسی کتاب “تمنای رفتن؛ مهاجرت به خارج در میان ذهنیت ایرانی”

انجمن دیاران با همکاری سرای اهل قلم در سومین جلسه حلقه مطالعات مهاجرت به نقد و بررسی کتاب « تمنای رفتن » نوشته‌ی مهرداد عربستانی می‌پردازد:

در این جلسه کتاب “تمنای رفتن؛ مهاجرت به خارج در میان ذهنیت ایرانی” نوشته مهرداد عربستانی نقد و بررسی می‌شود. این جلسه با حضور نویسنده کتاب، سعیده سعیدی، دکتری انسان‌شناسی و مطالعات فرهنگی از دانشگاه برمن آلمان و رسول صادقی، استاد جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

زمان: سه شنبه 7 اسفند ماه 1397، ساعت 15 تا 17

مکان: خیابان انقلاب، خیابان فلسطین جنوبی، کوچه خواجه نصیر، پلاک 2، سرای اهل قلم

لینک ثبت نام رایگان جلسه در ایوند:

https://evnd.co/bUV1V

کتاب تمنای رفتن پژوهشی است در سابجکتویتی یا ذهنیت و خود سابجکتیوتی یک جور واقعیت اجتماعی است. یک جور فکت اجتماعی است. چیزی هست که باید به عنوان یک مساله اجتماعی شکل‌گیری و خودش را مورد بررسی قرار داد. اصولا سابجکتویتی مبعث و متاثر از شاکله‌های کلی‌تر اجتماعی و این دو تا نمی‌توانند از هم جدا شوند. این نه تنها در علوم اجتماعی این گونه هست بلکه در بعضی از نگاه‌های جدیدتر روانکاوی و روان‌شناختی اصولا فرد و فردیت در ذاتش در بیرون از خودش در ارتباط با دیگری قرار می‌گیرد. از این حیث امر سابجکتیو اصولا امر درونی نیست، بلکه محل تلاقی امر درونی و بیرونی است. 

مهرداد عربستانی در مورد کتاب خودش می‌گوید:

من سعی کردم مطالعه‌ام را با یک زوایه انسان‌شناختی با معنای عام از انسان‌شناسی که به دنبال کشف علل پنهان هست یعنی چیزهایی که ممکن است سخت‌تر به زبان آورده بشود. چیزهایی که شما مداومت بیش‌تری در تحقیق و ارتباط نزدیک‌تری لازم داری که بتوانی به این‌ها دست پیدا کنی. به این ترتیب من رفتم سراغ روش‌های کیفی و انسان‌شناختی به این امید که بتوانم آن منطق پنهانی را که در پشت این تمنای مهاجرت از کشور و خارج شدن از کشور هست را مورد بررسی قرار بدهم. در مورد “تمنای رفتن” اصطلاحی که استفاده کردم؛ من به نوعی فرض گرفتم که یک تمایلی در جامعه ایرانی برای ترک کشور هست. تا آنجایی که می‌شده، تلاش کردم این را مستند کنم؛ از طریق آنچه که از آمارها موجود است، چون آمارهای مشخصی در این رابطه نداریم ولی بعضی از آمارها مثل سرمایه اجتماعی به طور غیرمستقیم از مهاجرت سوال شده. از جاهای دیگری مثل میزان اپلای کردن برای ویزای لاتاری هم مشخص بود که در چند دوره ایرانی‌ها جز ۴، ۵ تای اول بوده‌اند. امسال حتی ایرانی‌ها ارتقای رتبه پیدا کرده‌اند و سومین ملیت برای اقدام کردن برای ویزای لاتاری بودند و اطلاعات دیگری مثل ترکیب جمعیتی پناهنده‌ها به خصوص در امواج مهاجرتی اخیر در دست بود. به هر حال من سعی کردم نشان بدهم که این تمایل چطور یک تمایل همه جا حاضر هست. من تمایل را نه به عنوان یک امر مستقل بلکه به عنوان یک سمپتوم، نشانگان، در نظر گرفتم که دارد به امر دیگری اشاره دارد.

نقد و بررسی کتاب "تمنای رفتن؛ مهاجرت به خارج در میان ذهنیت ایرانی"
به اشتراک بگذارید

دیدگاه ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *