لایحه تابعیت فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی تغییر رویکردی مثبت است

لایحه تابعیت فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی تغییر رویکردی مثبت است

هما داوودی وکیل دادگستری با اشاره به تصویب لایحه تابعیت فرزندانی که مادر ایرانی و پدر خارجی دارند، گفت: هویت فرزندانی که به دنیا می‌آیند باید به عنوان یک انسان معلوم شود چراکه هم در این خاک به دنیا می‌آیند و هم مادرشان ایرانی است و این یک تغییر رویکرد خیلی خوبی بود که دولت در این لایحه پیش‌بینی کرد و امیدواریم که مجلس هم تصویب کند.

هما داوودی درباره لایحه تابعیت فرزندانی که مادر ایرانی و پدر خارجی دارند که اخیرا در هیات دولت به تصویب رسید، گفت: ما در گذشته هم یک سابقه قانونی درباره تعیین تکلیف فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با اتباع بیگانه داشتیم اما کماکان با این مشکل در کشورمان روبرو هستیم. البته مدت اجرای قانون پیشین تمام شد.

وی با اشاره به لایحه جدیدی که دولت به تصویب رسانده است، اظهار کرد: به عنوان مثال در کشور ما تعداد اتباع افغانستان به دلیل همسایگی و شرایطی که آن کشور داشته،‌ زیاد است و ما در دوره‌ای از این‌ها حمایت کردیم و به این‌ها پناه دادیم درنتیجه به داخل کشور آمده و با مردم تعامل کردند و روابط حقوقی بین این‌ها و مردم پدید آمد و ازدواج‌هایی بین ایرانی‌ها و اتباع افغانستان به ویژه به خاطر کثرت‌شان صورت گرفت.

این وکیل دادگستری با بیان اینکه بنده در این موضوع کاری به تابعیتی خاص ندارم، عنوان کرد: شاید موارد دیگر (غیر از اتباع افغانستان) کمتر باشند اما ازدواج زنان ایرانی با اتباع دیگر کشورها هم وجود دارد که به هرحال فرزندانی از این نوع ازدواج‌ها پدید می‌آید که قانون باید تعیین تکلیف کند.

نایب رئیس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری تاکید کرد: در قانون مدنی کشور در مقررات مربوط به تابعیت معمولا تابعیت را از طریق زوج یا پدر قابل انتقال می‌دانیم و نه از طریق مادر، که این خود یک مشکل است. هویت فرزندانی که به دنیا می‌آیند، باید به عنوان یک انسان معلوم شود؛ چراکه هم در این خاک به دنیا می‌آیند و هم مادرشان ایرانی است و این یک تغییر رویکرد خیلی مثبت بود که دولت در این لایحه پیش‌بینی کرد و امیدواریم که مجلس هم تصویب کند.

وی خاطرنشان کرد: در این نوع ازدواج‌ها که مادر ایرانی و همسر او خارجی است به این دلیل که مادر این‌ فرزندان ایرانی است، ما می‌توانیم این‌ها را ایرانی و به عنوان سرمایه‌های انسانی کشور خودمان تلقی کنیم و به آن‌ها تابعیت ایرانی را بدهیم.

داوودی به ماده ۹۷۶ قانون مدنی اشاره و تصریح کرد: در این ماده موضوعی است که می‌گوید اگر کسی در خاک ایران به دنیا بیاید و یکی از والدین او هم در خاک ایران به دنیا آمده باشد، او ایرانی تلقی می‌شود. حالا چطور ما فرزند یک مادر ایرانی را ایرانی تلقی نکنیم؟ آیا ازدواج یک خانم ایرانی با مرد خارجی مسلمان را شرعی می‌دانیم یا نه؟ در کشور می‌گوییم این ازدواج مشکل شرعی ندارد و حلال و مشروع است ولی قانون چرا چیزی که شرعی است را حمایت نمی‌کند؟ چرا فرزندان اینان نباید به عنوان یک انسان در قانون تعیین تکلیف بشوند؟

وی با بیان اینکه تعداد این افراد زیاد است و وزارت کشور و وزارت خارجه باید تعداد دقیق این افراد را داشته باشند، گفت: عملا می‌بینیم که هستند افرادی که این نوع ازدواج‌های فراملی را داشته‌اند و بحث تابعیت و شناسنامه و تحصیل آن‌ها تعیین تکلیف نشده است یعنی حقوق اولیه آن‌ها به مشکل برمی‌خورد. این موارد حقوق اولیه این افراد است.

نایب رئیس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای داگستری گفت: معتقدم حتی در مورد آن کسانی که ایرانی هم نیستند و به همراه فرزندان خود به ایران می‌آیند و قرار است اینجا زندگی کنند، ما باید امکان تحصیل را به این‌ها بدهیم؛ چراکه تحصیل یکی از حقوق اولیه انسان‌ها است. نمی‌توانیم حق بر آموزش و دانایی و یاد گرفتن را به این دلیل که فردی ایرانی نیست، سلب کنیم. اتفاقا می‌توانیم با آموزش‌هایی که داریم آن‌ها را با فرهنگ ایران و ارزش‌های خود آشنا کنیم. حق تحصیل باید برای فرزندان اتباع بیگانه در نظر گرفته شود. یکی دو سالی است که دولت امکانات بهتری در اختیار این‌ها قرار داده و اجازه تحصیل به آن‌ها می‌دهد.

این وکیل دادگستری ادامه داد: حال شما فکر کنید یکی از والدین این فرزندان ایرانی باشد، چقدر این حق به عنوان تکلیف خودش را نشان می‌دهد؟ ما تکلیف داریم او را آموزش دهیم و حقوق اولیه او را تامین کنیم.  فرزندی که تابعیت، شناسنامه و کارت ملی ندارد نمی‌تواند درس بخواند و همه حقوقش هم با مانع روبرو می‌شود.

داوودی گفت: ما در قانون مدنی مقرراتی داریم که این مقررات گاهی در بحث تابعیت با ملاحظات سیاسی هم آمیخته است و دولت‌ها برای اینکه تابعیت به شخص و گروهی مثل مهاجران و پناهنده‌ها بدهند ملاحظات سیاسی را هم درنظر گرفته می‌گیرند. کارشناسان این رشته در بحث حقوق مدنی در قسمت تابعیت باید بتوانند کار کنند تا خلاءها را پوشش دهند.

 

 

*این نوشته پیشتر در ایلنا منتشر شده است.

به اشتراک بگذارید

نظرات

  1. سلام ممنون از پیگیری هاتون تو رو خدا خیلی خیلی پیگیر مسله ما باشید من که دوتابعیتی هستم با بهانه گیری های الکی به من و برادرانم ندادن شناسنامه که بچه همین خاک هستیم مادرم ایرانی 35 سال در این خاک قد کشیدم پدرم بچه بوده امده در ایران ما حتی عمو عمه پدر بزرگ هیچ یک از اقوام پدری را ندیده ایم که زبان افغانی یاد داشته باشیم همسرم ایرانی است تو رو خدا تو رو قران حداقل برای فرزندانم تابعیت ایران را بدهید من وبرادرانم از نحصیل عقب ماندیم بخدا هزینه پاسپورتها یشان را ندارم پرداخت کنم حداقل فرزندانم مدرکی بدهند که تا 18پولی پرداخت نکنند بخدا مستاجرم ندارم

  2. سلام و عرض ادب.ممنونم از کسایی که پیگیرند و گلایه از کسانی که باید پیگیر میبودند ولی کوتاهیی کردند؛بدون هیچ تعصبی ،مشخصه که تابعیت حق این بچهاست،اونم تو کشور اسلامی!همین که این بچها تو ایران زندگی کردن و متولد شدن فکر کنم خودش کافی باشه برای تابعیت چه برسه به اینکه مادرشونم ایرانیه!اسیب پذیرترین قشر جامعه هستن و اسیبم دیدند فقد کافیه تحقیق کنید چه بلایی سر این بچها میاد.کودکی نه حمایت درمانی داره نه بهداشتی نه تحصیلی نه یارانه،درسته بار مالی داره ممکنه بار امنیتی داشته باشه،مسعولین باید راه حل پیدا کنن برای بار مالیش و امنیتش،این درست نیست مساله به این بزرگی ناددیده گرفته شه،اسلام دین تبعیض نژادی نیست..یاعلی مدد.

  3. یه جا میخوندم که یه مسعولی داشت میگفت اعطای تابعیت به فرزندان مادر ایرانی مشکلاتی داره و ممکنه مهاجرت به داخل زیاد کنه …!!!
    من یه سوالی دارم به عنوان یه مادر ایرانی که دین اسلامه و تو کشور اسلامیم؛به نظرتون خودتونو وجدانتون، تابعیتی که تاحالا بهمون ندادید حقمونه یا میخایید لطف کنید بدید؟ اگه حضرت علی بود به کسی که مادرش و تولدش و زندگیش تو این کشور بوده همینجوری برخورد میکرد؟
    اینکه تابعیت از پدر منتقل میشه ولی مادر نه؛خودش تبعیض نژادیه(دوران جاهلیت)
    نامسلمانو هیچ میدونید دارید چه کار میکنید ِ.عممر جوانیمونو ب بادد دادید..بخدا هرجایی دنیا بری بگی که مادرم و تولد و محل زندگیم ایرانه ولی حق و حقوقمو ندارم میخندن..اینجا که دیگه جمهوری اسلامیه
    22سالمه،4ساله دارم بدون کوتاهی دنبالشو میگیرم کلی هزینه کلی وقت..
    بخدا نمدونم کجاش تموم میشه،نمدونم چقدر دیگه باید بدوام مگه زندگی یه ادم فقد گرفتن شناسنامه است ؟
    چرا یه فرزند مادر ایرانی دانشگاه دولتی پول بده(ترمی 4میلیون!!!)چرا یارانه نداریم؟چرا باید از ترس مریض شدن و دکتر رفتن داشته باشیم چون هیچی نداریم؟چرا بیمه نداریم ؟
    اینا حقمونه که تاحالا کوتاهیی کردید..لطف کردن نیست .اون دنیام باید مسولینش جواب پس بدن.ممنونم از کسایی که پیگیرند و درک میکنند.

  4. امام خمینی تا وقتی شناسنامه میداد میفهمید حق چیزیهکه باید اجرا شه..اگر اشتباه بود زمان امام خمیی تابعیت نمیدادند ولی متعسفانه بعد رحلت امام یعنی از سال۶۹ندادند…این یعنی چی؟
    این خودش گویای خیلی حرفاست من دیگه به کلام نمیارم.انشالله مشکلات همه حل شه و قانون گذاری ها اصلاح شه.?

  5. من لب کلاامم با کساییه که مانع اصلاحه این قانون شدن زمان امام خمینی تابعیت میدادند با فرزندان مادر ایرانی امام خمینی که فوت شد ندادند..اگه کاره غلطی بود بنیان گذار جمهوری اسلامی نمیداد میدونست ظلم چیه حق چیه..من دانشگاه دولتی قبول شدم گفتن ایرانی نیستی اگه میتونی هزینه دانشگاه رو بدی بیا ثبت نام کن . تیزهوشان درس میخوندم کلی درس خوندم کنکور دادم به دانشگاه برسم هزینشو نداشتم ترک تحصیل کردم -کی جواب اینارو میده ؟سعی کردم فراموش کنم زحماتم درس خوندنمو چون فکرش زمین گیرم کرده بود افسرده..حالا میخام برم تو کارخونه با معدل دیپلم بالا۱۹ کارگری کنم میگن ایرانی نیسی نمتونیم بگیرمیت تو کارخونه!! میخام برم سربازی حداقل از زندگی عقب نمونم میگن نمتونی تا وقتی ایرانی نیستی..۲۲سالمه از همون ۱۸سالگی بدون هیچ درنگی دنبال شناسنامه و هویتم ولی نمدونستم همش سرابو نامردیه..اخرشم همین دو سه ماه پیش بهم گفتن ترک تابعیت کنی و وکیل بگیری (بعد سه سال رفت امد) ههه…هیچی دیگه من اگه داشتم وکیل بگیرم ترک تحصیل نمیکردم..خدا ازتون باعث بانیش نگدره…حالا گیریم تابعیت ایران دادید!من امثال من به نظرتون چه تصوری داریم از بلایی که سرمون اوردید سر تابعیت ؟ وطن پرستی؟ برمنکرش لعنت کشوری که توش بزرگ شدمو عقده ای ازش ندارم ولی کارتون درست نیست ..حتمن بعد تابعیت باید بدون کار و مدرک تحصیلی که نمتونستیم بریم . بریم سربازی ؟ یکم فکر کنید و تحقیق کنید بعد بیایید حقوق یه عده ای رو له کنید

دیدگاه ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *