معرفی کتاب «مهاجرتهای بین المللی نیروی کار»؛ کتاب جدید دیاران
اندیشکده دیاران به تازگی کتاب جدیدی تحت عنوان «مهاجرتهای بینالمللی نیروی کار: فرصتها، تهدیدها و سیاستگذاری کشورها» را به بازار کتاب ایران عرضه کرده است. اثر فوق حاصل پژوهش محمدرضا حسنپور، فارغالتحصیل کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه صنعتی شریف است. این کتاب جزء معدود کتابهایی است که در کشور ما در حوزه اقتصاد مهاجرت نگاشته شده که بر موضوع بسیار مهم نیروی کار مهاجر متمرکز شده است.
امروزه در دنیا مباحثات فراوانی پیرامون موضوع پذیرش مهاجران اقتصادی یا کاری و مزایا و هزینههای این مهاجران برای کشور مبدا و مقصد بین اندیشمندان و سیاستگذاران مطرح است. پژوهش حاضر با دست گذاشتن بر این موضوع اساسی، سعی میکند ابعاد مختلف مهاجرت نیروی کار را به شکل مختصر و مفید واکاوی نماید.
مهاجرت نیروی کار: آمارها و حقایق جهانی
کتاب مهاجرتهای بینالمللی نیروی کار متشکل از 5 فصل است. عنوان فصل اول این کتاب «مهاجرت نیروی کار: آمارها و حقایق جهانی» میباشد. در این فصل نویسنده با استناد به دادههای نهادهای بینالمللی چون سازمان بینالمللی مهاجرت و سازمان بینالمللی کار، آمارها و اطلاعاتی کلی از تعداد نیروی کار مهاجر در دنیا، توزیع جغرافیایی کارگران مهاجر، کشورهای عمده مبدا و مقصد کارگران مهاجر و وجوه ارسالی آنها بیان میکند. همچنین پژوهشگر در انتهای این فصل برخی از مهمترین عوامل محرک جابهجایی نیروی کار در کشور مبدا را نام میبرد.
هزینه و فایده مهاجرت نیروی کار:
فصل دوم اثر حاضر «هزینه و فایده مهاجرت نیروی کار» نام دارد که به موضوع مهم پیامدها و تاثیرات مهاجرتهای کاری میپردازد. نویسنده معتقد است مهاجرت در کنار فوایدی که برای نیروی کار دارد، هزینهها و چالشهایی نیز برای آنان دارد. همچنین جابهجایی نیروی کار در سطح کلان برای کشورهای مبدا و مقصد مهاجران نیز مزایا و معایب خاصی دارد. و هر کشوری در سیاستگذاری خود درباره مهاجرتهای کاری باید به این هزینهها و فایدهها توجه نماید.
سیاستگذاری مهاجرت نیروی کار
عنوان فصل سوم این کتاب «سیاستگذاری مهاجرت نیروی کار» است. این فصل سعی میکند به کمک تحلیلهای اقتصادی پیرامون موضوع بازار کار و کارگران مهاجر، ابعاد گوناگون سیاستگذاری درباره نیروی کار خارجی را بررسی نماید. نویسنده معتقد است سیاستهای جذب کارگران خارجی باید با سیاستهای اقتصاد کلان و بخشی کشور سازگاری داشته باشد. این فصل مسائل اجرایی و موضوعات مختلف مرتبط با ساماندهی اشتغال اتباع خارجی را به دقت بررسی میکند.
مطالعه تطبیقی: سیاستهای پذیرش نیروی کار در کشورهای مختلف
فصل چهارم «مطالعه تطبیقی: سیاستهای پذیرش نیروی کار در کشورهای مختلف» نام دارد. این فصل با هدف آشنایی مخاطبان با سیاستهای کشورهای دیگر در قبال نیروی کار مهاجر، به مطالعه تطبیقی کشورهای کره جنوبی، ژاپن و سنگاپور میپردازد. سیاستهای کشور مذکور در قبال کارگران تبعه خارجی متفاوت بوده زیرا ژاپن در برابر پذیرش نیروی کار خارجی مقاومت کرده است. اما برعکس سنگاپور حدود 40 درصد از نیروی کارش از اتباع خارجی هستند. این فصل سعی میکند به اختصار تاریخچهای از جذب نیروی کار بینالمللی، فرایندهای پذیرش و بازگشت کارگران خارجی را در کشورهای مورد بررسی واکاوی نماید.
مهاجرت نیروی کار در ایران
فصل پنجم که «مهاجرت نیروی کار در ایران» نام دارد، به موضوع بسیار مهم جایگاه نیروی کار خارجی در اقتصاد ایران میپردازد. محقق ابتدا با استفاده از آمارهای موجود، اطلاعاتی درباره تعداد مهاجران ساکن در ایران و جمعیت شاغل خارجی در ایران بیان میکند و به این نتیجه میرسد نرخ اشتغال اتباع مهاجر از اتباع ایرانی بیشتر است. این فصل همچنین تلاش میکند فرصتها و تهدیدات نیروی کار خارجی را برای بازار کار ایران تبیین کند و بدین منظور از آمارهای موجود درباره نیروی کار ایرانی بهره میگیرد. در انتهای فصل نویسنده به تحولات جمعیتی ایران اشاره میکند و اظهار میدارد که با توجه ناترازی جمعیت ایران، دولت میتواند کمبود نیروی کار خود را به کمک نیروی کار خارجی ساکن در ایران جبران نماید.
در انتهای کتاب نویسنده به جمعبندی مطالب کتاب پرداخته است. نویسنده معتقد است که نیروی کار خارجی یکی از عوامل رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته و نیز جبران مشکلات جمعیتی آنان در دوران پس از جنگ جهانی بوده است. از این جهت مهاجران میتوانند برای ایران هم یک فرصت محسوب شوند که این امر مستلزم سیاستگذاری صحیح در زمینه مدیرین پدیده مهاجرت میباشد.
اهمیت کتاب مهاجرتهای بینالمللی نیروی کار:
امروزه مطالعه پدیده جابهجایی نیروی کار برای کشور ما ضروری به نظر میرسد چراکه ما در مقطع کنونی با حجم زیادی از جمعیت اتباع خارجی روبرو هستیم. مطابق آخرین آمارهای وزارت کشور جمعیت مهاجران ساکن در ایران در حال حاضر حدود پنج میلیون نفر است که عمدتا این افراد افغانستانی هستند. از سوی دیگر میزان مهاجرت ایرانیان نیز در سالیان اخیر با رشد قابل توجهی مواجه شده است که اغلب این افراد نیز جزء نیروی کار ماهر یا تحصیل کرده هستند. با توجه به حقایق مطرح شده، بایستی موضوع جابهجایی نیروی کار را جدیتر گرفت و پژوهشهای بیشتری در این حوزه ترتیب داد. بدون شک آثاری چون کتاب حاضر میتوانند در این زمینه نقش مهمی ایفا کنند و به توسعه ادبیات سیاستگذاری مهاجرت و اقتصاد مهاجرت کمک شایانی نمایند.
کتاب مهاجرتهای بینالمللی نیروی کار: فرصتها، تهدیدها و سیاستگذاری کشورها علیرغم مختصر بودن، اطلاعات بسیار مفیدی از مساله مهاجرتهای کاری ارائه میکند. نثر روان و ساده کتاب نیز باعث میشود مطالب کتاب برای هر خوانندهای قابل فهم باشد. این کتاب از سوی انتشارات میراث اهل قلم منتشر شده و امید است مورد توجه مخاطبان فهیم قرار گیرد.
علاقهمندان میتوانند برای خرید کتاب مذکور به ادمین تلگرام دیاران یا ایمیل دیاران پیام دهند یا این که از سایت با سلام آن را خریداری نمایند.
از کجا میشه تهیه کرد؟