پشت دیوارها: نقش دیوارهای مرزی در کنترل مهاجرت
فراخای جهان سرشار از آزادی و شادی است
اگر این دیو و این دیوار بگذارد …
(محمدرضا شفیعی کدکنی)
کنترل مرزها امروزه به یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از کشورهای دنیا تبدیل شده است. در دهههای اخیر ایده جهان بدون مرز بیشتر و بیشتر رنگ باخته است و به جای آن مرزبندی و تقویت نظارت بر مرزها مورد توجه قرار گرفته است. در راستای کنترل مرزها دولتها سیاستهای گوناگونی اتخاذ کردهاند که ازجمله میتوان به وضع قوانین سختگیرانه برای تردد در مرزها، افزایش پایگاههای مرزبانی و تعداد ماموران مرزی، هوشمندسازی مرزها و نیز برقراری موانع مرزی اشاره کرد. موانع مرزی با هدف انسداد مرزها ایجاد میگردند و شامل روشهایی چون دیوارکشی، فنسکشی، حفر کانال و غیره است. البته رایجترین نوع موانع مرزی، دیوارهای مرزی هستند که محل بحث ما در این نوشتار است.
گسترش دیوارهای مرزی در جهان:
ساخت دیوارهای مرزی پدیده جدیدی نیست و در طول تاریخ بشر دیوارهای متعددی مانند دیوار چین، هادریان، آتلانتیک و برلین برپا شده است. با این اوصاف به نظر میرسد در چند دهه اخیر گرایش دولتهای جهان به ساخت دیوارهای مرزی به نسبت گذشته افزایش چشمگیری یافته است و به تعبیر وندی براون، استاد علوم سیاسی آمریکایی، دولتملتها دچار جنونی برای دیوارکشی شدهاند (براون: 1400). برای مثال کشورهایی چون ایالاتمتحده، اسرائیل، فرانسه، بریتانیا، هندوستان، اسپانیا، ترکیه و غیره به احداث دیوار در مناطق مرزی خود اقدام کردهاند. آمارها نشان میدهد تا سال 2019 حدود 80 دیوار مرزی در سراسر جهان برپا شده است (والت، 2022). در این بین بیش از 25 مورد از این دیوارهای مرزی از سال 2000 به بعد ایجاد شده است (جانپرور و همکاران: 1396).
نمودار 1. تعداد دیوارهای مرزی در جهان از 1945 تا 2020
دولت ایران نیز در راستای تشدید کنترل مرزهایش به دیوارکشی در مرزهای شرقی دست زده است. در اردیبهشت سال 1388 طرح احداث دیوار امنیتی در مرز سیستان و افغانستان مورد تصویب قرار گرفت و از آن زمان نیروی انتظامی در تلاش برای دیوارکشی در این ناحیه بوده است (میرلطفی و همکاران، 1393). تاکنون بیش از 75 کیلومتر از مرز 300 کیلومتری مابین سیستان و افغانستان با دیوار بتنی مسدود شده است (دوستی مقدم وهمکاران: 1398). بنا به اعلام وزیر کشور تکمیل طرح انسداد مرزها همچنان در دستور کار ستاد کل نیروهای مسلح قرار دارد و فرمانده مرزبانی کشور هم امسال بودجه طرحهای انسداد مرزها را ۹۰۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد.
چرا دیوارکشی؟
سوالی که مطرح میشود این است که چرا حاکمیتهای دوران مدرن برای کنترل مرزهای خود به ابزار دیوارکشی متوسل میشوند؟ وندی براون در کتاب خود، دولت و دیوار، دلیل این امر را ضعیف شدن حاکمیت دولتها و به بیان دقیقتر جدایی حاکمیت از ملتدولت در اثر عوامل گوناگون ناشی از فراگیر شدن عقلانیت نئولیبرالی و رشد جریانهای فراملی میداند. از دیدگاه وی دیوارها کارکردی نمایشی دارند که تصویری از قدرت فضایی حاکم و هالهای از یک کشور امن و محصور را نمایش میدهند (براون، 1400). در واقع دیوارکشی در مرزها تکنیکی در جهت گفتمان امنیت مرزی است که پس از حوادث 11 سپتامبر به شدت در جهان مورد توجه رژیمهای مختلف اعم از دموکراتیک و اقتدارگرا قرار گرفت.
دولتها از طریق دیوارکشی و بهطور کلی تقویت کنترل مرزهای خود، اهداف متعددی مانند تثبیت خطوط مرزی خود پس از درگیری با کشورهای همسایه، مقابله با قاچاق کالاهای مختلف مانند مواد مخدر، تروریسم و نیز مقابله با مهاجران و کنترل جریانهای ورودی مهاجران را دنبال میکنند. البته در این بین کنترل مهاجرت متداولترین انگیزه دولتها برای دیوارکشی بوده است (والت، 2022).
دیوارکشی در برابر مهاجران:
به خصوص برای کشورهایی که در مسیر کریدورهای مهاجرتی قرار دارند، دیوارها و حصارهای مرزی غالبا کارکرد بازدارنده از ورود مهاجران دارد. مثلا دیوار مرزی مابین ایالات متحده و مکزیک که در دوران ترامپ توسعه آن به یکی از برنامههای جدی دولت تبدیل شد، بیش از هر چیزی در راستای پیشگیری از تردد مهاجران برپا شده است. دیوار مرزی ترکیه در مرزهای شمال غربی ایران هم، با این هدف در حال بنا شدن است. از آنجا که ترکیه یکی از مسیرهای اصلی ورود مهاجران خاورمیانهای به اروپا است، انسداد مرز بین ترکیه و ایران حتی برای اتحادیه اروپا هم اهمیت بسیاری دارد؛ بهنحوی که اتحادیه اروپا حاضر شده برای تکمیل این دیوار به ترکیه کمک مالی کند.
شکل 2. انگیزههای اصلی حکومتها برای ساخت دیوارهای مرزی
یکی از مهمترین اهداف احداث دیوار در مرزهای شرقی ایران هم مقابله با جریانات مهاجرتی است. ایران در دوران بعد از انقلاب با توجه به شرایط نابسامان کشور افغانستان، همواره با موج ورود اتباع افغانستانی روبرو بوده است و سیاستهای اتخاذی دولت هیچگاه نتوانسته مانع ورود مهاجران افغان گردد. همین امر سیاستگذاران و تصمیمگیران ایران را به این فکر انداخته تا امکان جابهجایی اتباع افغانستانی به ایران را با انسداد مرزها از طریق دیوار ناممکن کنند. در همین رابطه در مقدمه توجیهی «طرح تقویت مرزبانی» که هماکنون در مجلس در دست بررسی است، یکی از اهداف اصلی انسداد مرزها، جلوگیری از ورود غیرمجاز و بیرویه اتباع افغان عنوان میکند.
چالشهای حقوق بشری دیوارهای مرزی:
مسئله دیوارکشی در مرزها با چالشهای حقوق بشری زیادی مواجه است چراکه دیوار، مرز را برای ورود مهاجران نفوذناپذیر میکند و این امر شامل حتی پناهجویان و آوارگان نیز میگردد. پناهندگان تا زمانی که وارد قلمرو یک کشور نگردند، نمیتوانند از حمایتهای حقوق بشری مربوطه برخوردار گردند و دیوارهای مرزی مانعی برای ورود این جمعیت است. لذا حامیان حقوق بشر، دیوارکشی را محافظی برای دولتها درقبال مسئولیتهای حقوق بشری میدانند که در قبال جامعۀ بینالمللی برعهده دارند. در طرف مقابل اما برخی معتقدند دیوارکشی اقدامی در راستای اعمال حاکمیت دولتها در قلمرو داخلی خود است و خلاف اصول بینالمللی نیست (حریریان، 1400).
برخی معتقدند دولتها به واسطه دیوارهای مرزی تلاش میکنند ضعفهای سیاستهای مهاجرتی خود را پنهان کنند. دیوارکشی در راستای گفتمان ضدمهاجرتی شعلهور شده در دهههای اخیر توجیه میگردد که به مهاجران بهمثابه تهدیداتی بالقوه نگاه میکنند. لذا باید بهجای توجه به دیوارها به عنوان استحکاماتی فیزیکی، بر روایتهای دیوارها تمرکز کنیم که اغلب مهاجرانی را که به دنبال حمایت بینالمللی هستند به موجوداتی «غیرقانونی» تبدیل میکنند (پاتری، 2022). بدین طریق دیوارها بهمثابه نوعی فناوری خشونتآمیز علیه مهاجران عمل میکنند و همین امر حاکی از وجهه ظالمانه دیوارهای مرزی است.
آیا دیوارهای مرزی سودمند هستند؟
امروزه دیوارکشی به کنشی عادی در جهان تبدیل شده است. حتی مناطقی مانند اروپا که قبلا با دیوار بهشدت مخالف بودند (مثلا دیوار برلین به نماد ستم تبدیل شده بود)، اکنون سرمایهگذاریهای هنگفتی در زمینه دیوارکشی انجام میدهند. گسترش دیوارکشی در دنیا باعث ایجاد این توهم شده است که دیوارهای مرزی اقدامی موثر در راستای امنیت مرزها بودهاند. برای مثال ترامپ در سال 2019 استدلال کرد که این واقعیت که دیوارهای زیادی در سراسر جهان در حال ساخته شدن هستند، ثابت کرد که آنها موثر هستند. اما در واقعیت سودمند بودن دیوارها محل بحث است. برخی تحقیقات نشان میدهد که هزینههای مستقیم و غیرمستقیم ساخت دیوارهای مرزی بیشتر از منافع آن است (والت، 2022).
ناکارآمدی دیوارها در برابر مهاجران:
دیوارها نتوانسته چندان مانع ورود مهاجران گردند چراکه استراتژیهای مختلفی برای دور زدن دیوارها وجود دارد مانند استفاده از تونل، نردبان و ابزارهای هوایی برای گذر از دیوار یا جعل اسناد و بهره بردن از فساد ماموران مرزی برای عبور از مجاری مرزی رسمی. در همین رابطه ژنت پولیتانو، وزیر امنیت داخلی ایالات متحده در دوران اوباما اعلام کرد شما در مرز به من یک دیوار 50 فوتی نشان دهید، تا من یک نردبان 51 فوتی نشانتان دهم (براون، 1400). همچنین در مرزهای شرقی ایران با توجه به وسعت بسیار زیاد مرزها، امکان دور زدن دیوار مرزی سیستان بهسادگی وجود دارد.
همچنین دیوارها به جای آنکه مهاجران غیرقانونی را از مهاجرت منصرف کند، غالبا منجر به هدایت مهاجران به مسیرهای دیگر میشود. این امر باعث میشود مهاجران بیش از پیش به قاچاقچیان متکی شوند و بنابراین نظارت بر آنها دشوارتر میگردد. با افزایش اعمال سیاستهای سختگیرانه در مرزها، سود قاچاقچیان و امکان ارتکاب جرایم سازمان یافته افزایش مییابد (والت، 2022). از سوی دیگر دیوارهای مرزی بعضا با سوق دادن مهاجران به عبور از مسیرهای خطرناکتر زمینهساز افزایش مرگ یا جراحت آنها میشود که آمار بالای وقوع حوادث دلخراش برای مهاجران در سالیان اخیر موید این امر است.
پیامدهای منفی دیوارهای مرزی:
دیوارهای مرزی تاثیرات مهمی هم بر حیات مرزنشینان در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میگذارد. برای مثال احداث دیوار مرزی سیستان باعث شده بخش قابل توجهی از زمینهای کشاورزی و محدودههای دامداری (طبق برخی برآوردها حدود 4 هزار هکتار) در پشت دیوار مرزی قرار بگیرد (دوستی مقدم، 1398). این امر بر کاهش درآمد مرزنشینان ایران و بهطور کلی اقتصاد محلی تاثیر جدی داشته است. از بین رفتن فرصتهای شغلی، اعم از قانونی و غیرقانونی، خودش به افزایش مهاجرت مرزنشینان منجر شده است (میرلطفی و همکاران، 1393).
همچنین دیوارکشی پیوندهای اجتماعی-فرهگی بین مرزنشینان دو سوی مرز را کاهش داده و لذا غالبا یک نگاه اجتماعی منفی در میان افراد محلی به آن وجود دارد (دوستی مقدم، 1398) و حتی برخی میگویند باعث کاهش اعتماد به حکومت مرکزی هم گشته است. علاوه بر این دیوارها پیامدهای زیستمحیطی مختلفی به همراه دارد. برای نمونه دیوار سیستان سبب از بین رفتن گونههای گیاهی منطقه، سد کردن راه مهاجر حیوانات و افزایش فرسایش بادی منطقه شده است (جانپرور و همکاران، 1396).
با دیوارهای مرزی چه باید کرد؟
درمجموع میتوان گفت دیوارهای مرزی چندان نتوانسته اهداف مدنظر حکومتها را محقق کند و در مقابل هزینهها و آسیبهای گوناگون و ایضا چالشهای حقوق بشری متعددی نیز ایجاد نموده است. لذا دولتهای مختلف منجمله دولت ایران بهتر است در سیاست توسعه دیوارکشی بازنگری کنند. حل مساله مهاجرت نیازمند گسترش همکاریهای بینالمللی و نیز پاسخهای چندجانبه مؤثری است که به ریشههای شکلگیری میل به مهاجرت توجه نماید نه این که مهاجران را به پشت دیوار رانده و آنها را طرد نماید. دولتها باید بهخاطر داشته باشند در دو سوی دیوارها مردمانی زندگی میکنند که همچون کودک قهرمان داستان دیوار جمال میرصادقی، نمیتوانند این دیوارهای جداییساز را تاب بیاورند و به پشت دیوارها میاندیشند. آری همین رویای مهاجران درباره پشت دیوارها است که دیوارهای مرزی زمانه ما را ناکارآمد ساخته است.
منابع:
- براون، وندی. (1400). دولت و دیوار: افول حاکمیت. ترجمه سهند ستاری. چاپ اول. تهران: نشر مرکز.
- جان پرور، محسن؛ صالح آبادی، ریحانه؛ حسینی، سیده سمیره. (1396). تبیین مخاطرات محیطی ناشی از احداث دیوارهای مرزی (مرزهای ایران در استان سیستان و بلوچستان). جغرافیا و مخاطرات محیطی، شماره 24. صص 141-121.
- حریریان، لادن. (1400). دیوارکشی ترکیه در مرز با ایران در پرتو حقوق پناهندگان. انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد. https://unstudies.ir/iauns-forum/دیوارکشی-ترکیه-در-مرز-با-ایران-در-پرتو-حقوق-پناهندگان/
- دوستی مقدم، حسین؛ دوستی مقدم، ملیحه؛ عبداللهی، محسن؛ شهرکی، پروانه. (1398). تاثیر موانع مرزی بین ایران و افغانستان بر امنیت منطقه سیستان. جغرافیا و روابط انسانی. دوره 2. شماره یک. صص 71-61.
- میرلطفی، محمودرضا؛ بندانی، میثم؛ نادریانفر، مهدی. (1393). تحلیل اثرات اقتصادی- اجتماعی احداث دیوار مرزی بر مناطق روستایی سیستان. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی سال چهاردهم، شماره 3. صص 116-95.
- Patteri, Antonella. (2022). Deconstructing Border Walls in the EU. Border criminologies. https://blogs.law.ox.ac.uk/research-subject-groups/centre-criminology/centreborder-criminologies/blog/2022/01/deconstructing
- Vallet, Élisabeth. (2022). The World Is Witnessing a Rapid Proliferation of Border Walls. Migration policy institute. https://www.migrationpolicy.org/article/rapid-proliferation-number-border-walls
[…] گرافیتی بر روی دیوار مرزی تیخوانا[12] در مرز ایالات متحده و مکزیک طراحی گشته است. […]
همین که دیاران میگه برای چی دیوار می کشید باید با تمام قدرت دیوار کشید
پس حتما عراق هم کار خوبی کرد که عراقی هایی که اصالت ایرانی داشتند و به جرم اینکه اصالت ایرانی داشتند اونا رو با خفت محض و با تجاوز به زنانشان با پای برهنه آواره کرد و به ایران پس فرستاد!!!!؟؟؟
باید سوم شهریور ۱۳۲۰ برایت تکرار بشه و تکرار شود تا باد غرور کاذبت بخوابه باید معامله ای که استالین و چرچیل بر سر ایران در سوم شهریور ۱۳۲۰ جلوی چشمت تکرار بشه تا بفهمی که کسی خوشی زیر دلش نمیزنه، کسی محض خوش گذرانی کاری نمیکنه،
چون تو چنین حالت ناچاری نبودی و نیستی تا بفهمی!
پس حتما عراق هم کار خوبی کرد که عراقی هایی که اصالت ایرانی داشتند و به جرم اینکه اصالت ایرانی داشتند اونا رو با خفت محض و با تجاوز به زنانشان با پای برهنه آواره کرد و به ایران پس فرستاد!!!!؟؟؟
باید سوم شهریور ۱۳۲۰ برایت تکرار بشه و تکرار شود تا باد غرور کاذبت بخوابه باید معامله ای که استالین و چرچیل بر سر ایران در سوم شهریور ۱۳۲۰ جلوی چشمت تکرار بشه تا بفهمی که کسی خوشی زیر دلش نمیزنه، کسی محض خوش گذرانی کاری نمیکنه،
چون تو چنین حالت ناچاری نبودی و نیستی تا بفهمی!