کد یکتا برای مهاجرین

زمان مطالعه: 8 دقیقه
![[post-pretty-link]](https://diaran.ir/wp-content/themes/00/icons/share-button-gray.png)
از اوایل تیرماه و پس از پایان طرح سرشماری اتباع خارجی بود که به ناگهان خدمات الکترونیک مهاجران قانونی حاضر در ایران را مسدود کردند. همراه بانکها از کار افتاد. امکان خرید اینترنتی از بین رفت و… در پی این محدودیتهای بانکی برای مهاجرین افغانستانی ساکن ایران و مسدود کردن برخی خدمات بانکی از جمله همراه بانک و جلوگیری از انجام حواله آنان علی صالحآبادی، رئیس کل بانک مرکزی ایران طی مصاحبه با صدا و سیما اظهار داشت که:
در مجموع خدمات بانکی که به اتباع ارائه میشود، سازوکار لازم و در قانون پیشبینی گشته و اخیراً نیز مراجع ذیصلاح بخشنامههایی در اینباره صادر کردهاند. اتباع خارجی بایستی «کد یکتایی» را از مرجع قانونی دریافت کنند و آن کد مبنای تمام خدمات دریافتی تبعه خارجی از شبکه تلقی میشود؛ از همین رو ما نیز تأکیداتی را در این خصوص به شبکه بانکی داشتیم.
ماهیت کد یکتا چیست
پس از مصاحبه رئیس کل بانک مرکزی، در مصاحبهای دیگر رضادوست، مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی در توضیح ماهیت «کد یکتا» گفت:
این کد یونیکی است که در واقع همین شماره ملی یا کد ایرانیان خواهد بود؛ بله، تلاش ما این است که همه یک کد مخصوصی داشته باشند. این کد شرایطی را ایجاد میکند که در واقع مهاجر ما از خدمات اقامتی و سایر خدمات اجتماعی انشاءالله بهرهمند خواهد گشت. این کد شرایطی را ایجاد خواهد کرد تا مهاجرین از خدمات اقامتی و سایر خدمات اجتماعی بهرهمند شوند.
البته پیش از این مدیر کل اداره اتباع خارجی و مهاجرین وزارت کشور ایران گفته بود: هرگونه سیاست گذاری، برنامه ریزی و تصمیم گیری درباره اتباع خارجی باید از طریق کمیسیون اتباع خارجی پیگیری و ابلاغ شود. رضادوست با اشاره به مشکلاتی که اخیرا برای اتباع خارجی در حوزه بانکی و سفرهای هوایی پیش آمده، تصمیم گیری سازمان ها، نهادها و دستگاهها خارج از این کمیسیون را موجب اختلال در مدیریت اتباع خارجی دانسته بود.
گزارش میدانی از محدودیت های بانکی که بانک مرکزی شرط برداشتن آن را ارائه «کد یکتا» اعلام کرده بود:
این در حالیست که چگونگی دریافت کد یکتا در هاله ای از ابهام بود. اختصاص کدیکتا به مهاجرین به نظر میرسد در حد همان حرف باقی مانده است و در عمل، مرجع اختصاص آن و یا سازوکار دریافت آن نامشخص بوده است!
این یعنی، بلاتکلیفی بخشی از جامعه در کارهای روزانه؛ یعنی کلافگی، خستگی و به هم خوردن آرامش روحی، روانی افراد.
بسیاری از پیامها نیز حکایت از آن دارند که مراجعه مهاجرین به بانکها برای دریافت کد یکتا با پاسخ منفی همراه بوده است. این گزارشها یعنی اینکه متأسفانه تا کنون نه مرجع اختصاص کد «یکتا» مشخص گشته است و نه سازوکار دریافت آن!
بخشی از پیام مخاطبان دیاران، استمرار بلاتکلیفی درمورد کد یکتا:
پیام مخاطب: بخدا این کد بازی خیلی برای ما مشکل ساز شده! تا حالا ده ها بار رفتم کد بردم برای بانک باز قبلا ارزون بود الان یه کد از کافی نت میگیری میشه ۱۵۰هزار یعنی یه کد فراگیر داریم همش میگن این ۶رقمیه برو نه رقمیشو بیار باز سری بعد میگه ۱۲ رقمی بیار باز میگه یکتاشو بیار تازه هر سری بری دنبال کد یک روز فقط ثبت نام داره باز کد هم ممکنه چند روز دیگه بیاد که همش باید بری کافی نت سر بزنی آیا کد آمده یا نه، بابا یه مدرک داریم که روش کد خانوار هست خب همونو با سیستم تون سازگار کنید دیگه فکر نکنم کار سختی باشه اگر سیستم ۱۲ رقمی لازم داره کد خانوار رو ۱۲ رقمی کنید تمام اگر نه که سیستم رو لاقل برای اتباع هم یه گزینه بزارید کد کمتر از ۱۲ رقمی بزنه بره دیگه بخدا یه حساب باز میکنی ۷۰درصد پول که تو اون میره میاد باید بدیم تو راه کد و بانک عجب روزگاری ساختن واسه ما.
کد یکتا وجود ندارد!
مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایران درباره داشتن کد یکتا جهت ارائه خدمات بانکی به مهاجرین افغانستانی هم گفت: «کدی بعنوان کد یکتا وجود ندارد اما کد اختصاصی برای اتباع خارجی ایجاد میشود تا آنها بتوانند از خدمات اقامتی و سایر خدمات اجتماعی بهرهمند شوند».
مسئولانهتر این بود که متولیان امر ابتدا سازوکار و بستر اختصاص کد «یکتا» را مشخص میکردند و سپس دستور اعمال محدودیت خدمات بانکی را میدادند.
این رفتار در حالی صورت میگیرد که متولیان امر، به این مسئله نیز مشرف هستند که جامعه هدف آنها متشکل از اقشاری هستند که مدارک هویتی متفاوتی دارند؛ برخی مدارک مهاجرتی دارند، برخی مدارک پناهندگی دارند، برخی در شمار مهاجرین بوده و دارای کارت ویژه اداره اتباع میباشند و جمعیتی نیز به تازگی در طرح آمایش شرکت کردهاند؛ امید است که پیشتر این ملاحظات و تفاوتها نیز در سیر بخشنامهنویسی مسئولان مدنظر قرار گرفته و مانع دیگری برای تسریع در اختصاص کد «یکتا» به شمار نرود.
0 دیدگاه