رمیتنس؛ ابزار مالی کارآمد در حوزه مهاجران

رمیتنس چیست؟

۲۴۰ میلیون مهاجر بین‌المللی که در سراسر جهان وجود دارند هر ساله به‌سختی از اقیانوس‌ها عبور می‌کنند، بیابان‌ها، رودها و کوه‌ها را پشت سر می‌گذارند و خطر می‌کنند تا به یک رؤیا برسند و رؤیای ساده آن‌ها تنها این است که یک زندگی با آرامش و شغل مناسب داشته باشند تا بتوانند علاوه بر تأمین نیازهای خودشان برای خانواده‌شان نیز پول بفرستند و به آنان کمک کنند. حدود ۱۸۰ میلیون نفر این جمعیت از کشورهای فقیر هستند که به‌طور منظم پول به خانه‌شان ارسال می‌کنند. پدیده ارسال وجوهات مهاجران، جریانی است که در گذشته نیز وجود داشته و مردمانی از کشورهای فقیر برای کسب درآمد ناچار به کوچ و هجرت از سرزمین‌های پدری‌شان می‌شدند.

رمیتنس و وجوهات ارسالی

به وجوهات ارسالی توسط مهاجران به کشورهای خودشان «رمیتنس» می‌گویند. به‌طور کلی در سال ۲۰۱۴ مبلغ ۵۸۳ میلیارد دلار مجموع تمام رمیتنس‌های دنیاست که در یک رکورد حیرت انگیز میزان 436 میلیارد دلار آن به کشورهای درحال‌توسعه ارسال‌شده است. این یک مبلغ قابل‌توجه است، چراکه سه برابر پولی است که در حال حاضر کشورهای توسعه‌یافته به کشورهای درحال‌توسعه کمک می‌کنند. آمارها نشان می‌دهد که هر کدام از این کارگران مهاجر به‌طور متوسط ماهانه حدود ۲۰۰ دلار ارسال می‌کنند. این رقم اما، ماه‌ها و ماه‌ها و توسط میلیون‌ها نفر در حال تکرار شدن و تبدیل آن ارز خارجی بزرگی است.

وجوهات ارسالی در ایران

وضعیت رمیتنس اما در ایران اوضاع خوبی ندارد. طبق آمارهای سازمان جهانی مهاجرت تا سال ۲۰۱۵ تعداد افرادی که به ایران مهاجرت کرده‌اند حدود ۲  میلیون و ۷۲۶ هزار نفر هستند. مردم افغانستان، عراق، پاکستان، آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان و ترکیه در صدر کشورهایی قرار دارند که به ایران  مهاجرت کرده‌اند. عمده دلیل این مهاجرت‌ها نیز مواردی مثل ناامنی، مشکلات اقتصادی، نبود شغل و ادامه تحصیلات در کشورهای مذکور بوده است.

اما از سویی طبق آمارهای وزارت کشور تا سال ۱۳۹۵ حدود ۵۴۰ هزار نفر از مهاجران ایرانی شاغل هستند. البته این تعداد مهاجرانی است که به‌صورت قانونی در حال اشتغال در ایران هستند. اما از طرف دیگر طبق اعلام مسئولین وزارت کشور حدود 2 میلیون نفر از مهاجران افغانستانی هم به‌صورت غیرقانونی در ایران در حال زندگی هستند که شاید چیزی حدود 1.5 میلیون نفرشان شاغل نیز باشند. بنابراین روی هم رفته می‌توان تعداد شاغلین خارجی چه قانونی و چه غیرقانونی را حدود 2 میلیون نفر دانست.

جمع ماهانه درآمد این تعداد شاغل خارجی در کشور، چیز حیرت انگیزی باید به نظر برسد. اگر در آمد هر کدام از این افراد را ماهیانه ۷۰۰ هزار تومان هم در نظر بگیریم جمع آن چیزی حدود 1400 میلیارد تومان در ماه خواهد بود. قطعاً از این مقدار حجم قابل توجهی هم به کشورهای مقصد علی‌الخصوص افغانستان انتقال خواهد یافت. حال اگر از این مبلغ فقط یک چهارم آن قرار باشد برای تأمین معاش خانواده‌های مهاجران به کشورهایشان منتقل شود مبلغش چیزی حدود 350 میلیارد تومان در ماه خواهد بود. اگر بخواهیم این عدد را با نرخ دلار 5000 تومانی تبدیل کنیم چیزی در حدود 70 میلیون دلار در ماه می‌شود. یعنی تقریباً 840 میلیون دلار در سال از سوی مهاجران ایرانی به کشورهایشان ارسال خواهد شد.

رمیتنس ارسالی به افغانستان

شاهدی بر درست بودن این عدد هم یک گزارش منتشره توسط سازمان جهانی پناهندگان (UNHCR) است. در همین زمینه یعنی میزان وجوهات ارسالی (رمیتنس) توسط افغانستانی‌ها همان‌طور که در جدول زیر نیز نشان داده شده سازمان جهانی پناهندگان گزارشی منتشر کرده است[1] که نشان می‌دهد در سال 2008 مبلغ حیرت انگیز 500 میلیون دلار رمیتنس از ایران خارج شده است. البته این گزارش با استفاده از تحقیق بر روی 1500 خانوار افغانستانی ساکن در 10 شهر ایران و نیز تعداد زیادی از مهاجران غیرقانونی دیپورتی از ایران انجام گرفته و عدد آن به‌صورت تقریبی و تخمینی است.

صرافی‌ها و رمیتنس ارسالی به افغانستان

در حال حاضر به دلیل تحریم و روابط بانکی محدود ایران، مهاجران برای ارسال پول‌های خود به کشورشان عمدتاً از صرافی‌ها یا افراد مورد اعتماد استفاده می‌کنند. این روش‌های انتقال رمیتنس دو مشکل اساسی برای هم ایران و هم مهاجران در پی دارد. بنابراین هیچ گونه اطلاعی از میزان، دلایل و روش‌های انتقال برای نهادهای نظارتی ایران وجود ندارد و از طرفی خود مهاجران نیز با پرداخت کارمزد بالا در حال متضرر شدن هستند. بنابراین راه اندازی خط اعتبار و پیمان دوجانبه پولی فی ما بین بانک‌های دو کشور تا حدود زیادی می‌تواند این مشکلات را حل نماید. به این ترتیب پیشنهاد می‌شود که حاکمیت از ظرفیت‌های زیر بهره بگیرد و در راستای توسعه منافع اقتصادی و انسانی خود استفاده کند.

  • افتتاح حساب و ارائه کلیه خدمات بانکی به مهاجران در جهت استفاده از گردش و جابجایی مالی مهاجران
  • بستن مالیات بر رمیتنس‌های ارسالی توسط مهاجران افغانستان و افزایش درآمدهای مالیاتی از این طریق
  • برقراری ارتباط بانکی با افغانستان برای ارسال وجوهات مهاجران به‌صورت قانونی و از طریق خط اعتباری ویژه بانکی
  • شفاف شدن آمار و ارقام میزان رمیتنس ارسالی و دریافتی کشور برای تصمیم‌گیری‌های بهتر در آینده
  • ایجاد شبکه‌های انتقال پول و تسهیل روابط بانکی برای دریافت رمیتنس‌های ایرانی‌ها مهاجر در جهان

منبع: روزنامه قدس

[1] Afghanistan Remitance Overview and Trends Annex to Afghanistan Migraton Profle. Prepared for the Internatonal Organizaton for Migraton (IOM) by Michaella Vanore Katrin Marchand

به اشتراک بگذارید

دیدگاه ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *