دیاران گپ11(آقای سیدآبادی)- اقامت ویژه برای نخبگان علمی و کارآفرینان بین‌المللی

آقای سیدآبادی: ما از سال 97 بود که با مصوبه‌ی شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئولیت حمایت از نخبگان خارجی در خصوص اعطای اقامت ویژه ، این مسئولیت داده شد.

از سال 97 کارهایی که ما شروع کردیم ابتدا با چند نفر از کارآفرینان این حوزه ارتباط برقرار کردیم، جلساتی رو گذاشتیم تا هم بررسی داشته باشیم نسبت به وضعیت این عزیزان هم ارتباطی برقرار بکنیم برای معرفی افراد تحت در واقع مجموعه‌ی هدف برای اعطای اقامت ویژه.

نتیجه‌ی این کارها در ابتدا خب این بود که حالا همونطور که بهتر میدونید خیلی از افرادی که با روادید و حالا اشکال دیگری از اقامت غیر از دفترچه اقامت ویژه یا تابعیت در ایران حضور دارند شغل‌های خیلی محدودی رو می‌توانند به دست بیاورند که حالا با وجود این حمایت می‌شود این قشر نخبه که امکان و توانمندی این رو دارند که در دانشگاه ها فعالیت بکنند، شرکتی تأسیس بکنند و کارهای دیگه‌ای رو انجام بدهند به وسیله‌ی این حمایت این امکان برایشان ایجاد شد.

در حال حاضر ما نزدیک به 200 نفر تحت حمایت این اقامت ویژه قرار گرفتند و نفرات بعدی هم حالا توی سامانه در حال بررسی هستند که بتوانند از این حمایت استفاده بکنند. غالب درخواست هایی که تو این سامانه ثبت شده از نخبگان و کارآفرینان اتباع افغانستان بوده، توی حوزه‌های مختلف اگر بخواهیم این عزیزان رو دسته بندی، کسانی که تا الان توانستند تحت حمایت دفترچه اقامت ویژه قرار بگیرند خدمت شما عرض بکنیم. از حوزه‌ی تخصصی مهندسی 34 درصد، علوم پزشکی 30 درصد، علوم انسانی 29 درصد و رشته‌های مربوط به علوم پایه 7 درصد.

اگر از بابت حالا اون سطح علمی و اون درجه‌ای که این عزیزان فارغ‌التحصیل شدند، این دسته‌بندی رو انجام بدهیم دکترا حالا هم توی حوزه‌ی مهندسی هم در واقع حوزه‌ی پزشکی اون‌هایی که تخصصی رو گرفتند و از این حمایت استفاده کردند 59 درصد از این عزیزان از این افرادی که تا الان دفترچه اقامت ویژه رو گرفتند شامل این مجموعه می‌شوند. با مقطع کارشناسی ارشد یا معادل اون در رشته‌های پزشکی 31 درصد و 10 درصد هم با مدرک کارشناسی بودند که توانستند از این حمایت استفاده بکنند.

با این مقدمه حالا می‌رویم سراغ سؤال‌ها و موضوعاتی که انشالله مطرح بفرمایید.

آقای رستمی: خیلی ممنونم. قبل از اینکه من سؤالاتم رو مطرح بکنم دوستان هم سؤال دارند ما معمولاً در واقع در لایوها سؤالات رو می‌بندیم برای اینکه بتوانیم تمرکز لازم رو هم برای مجری و هم برای مدعو فراهم بکنیم. اما امشب لایو باز هست، سوالات رو می‌توانید بپرسید کامنت باز هست و من انشالله نگاه می‌کنم اگر سؤال مطلوب و خاصی بود حتماً از آقای سیدآبادی انشالله می‌پرسیم.

خب من یکی از اساسی ترین سؤال‌ها رو همین ابتدا بپرسم از محضر شما، خیلی به مجموعه‌ی ما و شما انتقاد می‌شود و به نظرم یک انتقاد واردی هست که چرا این سامانه در واقع اونقدری که باید و شاید شناخته شده نیست؟ چرا در واقع یک پیج جدایی ندارد؟ چرا تبلیغات لازم برای آن انجام نشده است؟ و به هر حال معرفی نشده؟ دوستانی که مخاطب این سامانه هستند از وجود یک همچین سامانه‌ای بی اطلاع هستند.

آقای سیدآبادی: ببینید خب این قضیه اولاً اینکه قدمت خیلی زیادی ندارد. حالا من این رو بهتر بود تو توضیحات اولی عرض می‌کردم خدمتتون.

دفترچه اقامت ویژه قرار است تمام حقوقی که فردی که تابعیت ایرانی رو دارد برای اون فردی که اون دفترچه رو در اختيار دارد و در واقع موفق به اخذ این حمایت می‌شود برای او به همراه داشته باشد. تا سال 97 که حالا این جامعه‌ی نخبگان و نوابغ بخواهند از این دفترچه استفاده بکنند سایر گروه‌هایی از این دفترچه استفاده می‌کردند که شاید خب خیلی از مسائلی که برای این عزیزان مهم است و نیاز است که برطرف بشود اصلاً توجهی به آن نشده بود. یک موضوع هم این بود که ما اون حمایت هایی که بابت این دفترچه دارد داده می‌شود که البته هنوز حمایت‌های این دفترچه اقامت ویژه به اون سطحی که در واقع هدف‌گذاری برای آن شده است نرسیده است. هنوز برخی از افرادی که این دفترچه رو دریافت می‌کنند مشکلاتی دارند که ما پیگیری داریم می‌کنیم انشالله این مشکلات برای همه‌ی عزیزانی که از این حمایت استفاده می‌کنند رفع بشود.

منتهی یک دلیل هم این بود که ما می‌خواستیم که این حمایت به اون سطحی که قانونی برای آن تعریف شده است و دستگاه‌ها باید در جریان قرار بگیرند و اجرایی باشد برسد نکته‌ی دوم خب محدودیت‌هایی بود که در ابتدا بابت معرفی و حالا نگارش اون شیوه‌ی اجرا و ساير مسائل وجود داشت که منجر به این شد که ما در سال گذشته حالا با طی یک فرآیند لازم برای این موضوع این سامانه‌ی آی‌کانکت رو طراحی بکنیم به همت و مشارکت شما عزیزان و رونمایی آن را داشته باشیم.

ولی خب در آینده‌ای نزدیک برنامه‌ریزی هایی شده است که انشالله کارهای خبری روی آن انجام بشود و اطلاع‌رسانی داشته باشیم که همه‌ی عزیزانی که امکان استفاده از این موضوع رو دارند مشمول حال آن‌ها بشود. ما برنامه‌ریزی کردیم که حالا از طریق همین نخبگانی که توانستند از این دفترچه استفاده بکنند شناسایی بکنیم و در واقع اطلاع‌رسانی داشته باشیم به نفراتی که دارند در واقع کارهایی رو انجام می‌دهند حالا چه خارج از ایران چه داخل کشور و شرایطی رو دارند که می‌توانند حالا در ایران دوره‌هایی کوتاه مدت و بلند مدت رو کارهایی رو انجام بدهند حالا به صورت پروژه‌ای یا تاسیس شرکت به صورت حالا مداوم.

مسائل این چنینی و حالا مشترکاتی پروژه داریم تعریف می‌کنیم با انجمن‌های این حوزه که بتوانند حالا این بازتاب خبری رو ایجاد بکنند که همه‌ی عزیزانی که می‌توانند از این حمایت استفاده بکنند در جریان این موضوع قرار بگیرند.

آقای رستمی: بسیار خب، همین در واقع صحبتی که کردید به نظر می‌رسد مقدمه‌ی سؤال دوم رو فراهم کرد و این هم خیلی جدی است. ما مدام تو این صحبت ها و تو این تبلیغاتی که حالا بعضاً می‌شود برای سامانه‌ی آی‌کانکت می‌شنویم که کسانی که در واقع نخبگان، نوابغ، و کارآفرینان.

خب شاید تو حوزه‌ی کارآفرینی، اشتغالزایی، یک مقداری این مشخص باشد مولفه‌های کسی که می‌خواهد از این طریق اقامت ایران رو بگیرد. اما دامنه‌ی نخبه، دامنه‌ی نابغه بودن یک مقداری وسیع است. من اطلاع دارم که حتی ما نوابغ و نخبگانی داریم که اصلاً در واقع دارای مدرک آکادمیک هم نیستند. می‌شود یک سری مولفه‌هایی رو عنوان بکنید که به هر حال کسانی که این مؤلفه‌ها رو دارند جزو نوابغ محسوب می‌شوند یا نه، این رو میشه بفرمایید که چه کسانی در واقع جزء لیست نخبگانی ما می‌توانند قرار بگیرند و شرایط ابتدایی رو دارند؟

آقای سیدآبادی: ببینید در تعریف حالا خیلی مختصر بخواهم خدمت شما عرض کنم افرادی که در اون حوزه‌ی تخصصی که فعالیت دارند حالا موضوع چه توی حوزه‌ی پزشکی باشد چه مسائل مربوط به رشته‌ی مهندسی، چه در واقع افرادی که مؤلف هستند، آثار حالا کتاب در حوزه‌های مختلف به چاپ می‌رسانند. اینکه سرآمد اون حوزه‌ی تخصصی خودشون باشد، کارهایی رو انجام داده باشند که یک وجه تمایزی ایجاد بکند بین اون نفرات و سایر نفراتی که خودشون رو دانش آموخته‌ی اون حوزه می‌دانند. این می‌شود تعریف عمومی آن ولی اون حالا تعریفی که در دستور کار قرار گرفته است به این مفهوم هست فردی که صاحب استعداد است که حالا این استعداد رو با تلاش و پشتکار خودش یا آموزشی که دیده به منصه شکوفایی رسانده است. که حالا این شامل افرادی که دارای ثبت اختراع هستند، دانش آموخته‌ی دانشگاه‌های خوبی هستند که توانستند مقالات معتبری رو به چاپ برسانند خب به هر حال شما هم بهتر است، در جریان هستید بهتر از همه‌ی عزیزان بیشتر از این‌ها قدمت دارد کار شما تو این حوزه که در جریان هستید این افراد محدودیت‌های خیلی زیادی رو داشتند تا قبل از اینکه بخواهند اقامت ویژه بگیرند یا بخواهند تابعیت ایران رو بگیرند برای همون تمدید روادیدشون و سایر مسائلی که توی ایران داشتند خیلی مشکلات برای آن‌ها بوده است. خود همین باعث می‌شود که نتوانند اون استعداد و توانمندی که دارند رو به منصه ظهور برسانند. ما حالا با شناسایی این افراد که صاحب استعداد هستند تلاش داریم که حالا خیلی سخت‌گیری روی قطعا اینکه طرف مقاله‌ای داشته، در واقع اختراعی داشته باشد یا مشابه این توی حوزه‌های دیگر سوابق در این لِوِل رو داشته باشه بتوانیم نفرات رو حمایت بکنیم تا این مشکلاتی که الان بر سر راهشون هست برای به ثمر رساندن اون تلاششون و بیشتر کردن حالا این تلاش و مشکلاتی که سر راهشون هست بابت حالا تأسیس شرکت، بابت اشتغالشون، بابت منصه ظهور رساندن اون تخصصی که کسب کردند رفع بشود و این عزیزان با گرفتن این اقامت ویژه بتوانند اون سوابقشون رو افزایش بدهند که حالا یا سوق داده بشوند به سمتی که توی مراحل بعدی این اقامت ویژه که سه سال، 5 سال و 10 سال هست رو حالا اگر سه ساله درخواست کردند مدت طولانی تری رو بتوانند دریافت بکنند که حالا باز این شرایط برای آن‌ها ادامه پیدا بکند یا این رو انتقال بدهند با حالا فرصتی که برایشان ایجاد شده، زمینه‌ساز این باشد که تابعیت رو بتوانند دریافت بکنند.

یا ممکن است طرف فقط برای…

آقای رستمی: من اون یک جمله‌ی آخر رو نشنیدم.

آقای سیدآبادی: ببینید حالا من این رو کلی برای اون دسته از عزیزانی گفتم که حالا ممکن است در ایران متولد شده باشند یا مدت خیلی طولانی هست که در ایران هستند. و حالا تمایل دارند که بتوانند این تلاششون رو به حالا شکل بهتری و شرایط بهتری داشته باشند و از تخصص خودشون بهتر استفاده بکنند که حالا مثلاً شرکتی تأسیس بکنند یا بتوانند جواز کسب و کاری بگیرند یا کارهای این چنینی انجام بدهند. که بتوانند حالا از این فرصت استفاده بکنند تا به اون اهداف نزدیک بشوند یا اون‌ها رو به دست بیاورند و با رسیدن به اون و تلاش و پشتکار خودشان بتوانند یا این اقامت ویژه رو بلند مدت تر بگیرند یا بتوانند تمدید بکنند یا اینکه این رو تبدیل بکنند به تابعیت که کلا برای همیشه این موضوع حل بشود. و در صورت حالا کلی برای نفراتی که همکاری کوتاه مدتی رو به شکل پروژه‌ای یا به شکل حالا در رفت و آمد نمی‌خواهند دائم توی ایران باشند این اقامت ویژه می‌تواند فرصتی باشد که کاری که می‌خواهند انجام بدهند و اون دستاوردی که از اون تلاششون خواهند داشت شرايط بهتری رو برای آن‌ها ایجاد بکند، کار بهتری رو بتوانند انجام بدهند.

آقای رستمی: بله. یک سؤال دیگه هم که دوستان داشتند این بود که بالاخره اقامتها محدودیت دارد همونطور که خودتون گفتید 3، 5، 10 ساله. تا چه حد این مسئله‌ای که در سراسر دنیا یک جور رایج هست در واقع اینکه کسی که مقیم ویژه هست بعد از یک دوره‌ای تبدیل می‌شود به تابعیت پرونده‌ی او و وضعیتش. آیا ما تا حالا این روند رو داشتیم یعنی کسی از به هر حال دوستان بوده که از این طریق اقامت ویژه گرفته و بعد تابعیت گرفته باشد و یا این جزء سیاست‌ها هست یا خیر؟

آقای سیدآبادی: ببینید این خب یک مقدار به همین موضوعاتی که من در پاسخ سؤالات قبل شما عرض کردم برمی‌گردد. برای اینکه کسی تابعیت ایران رو بگیرد حالا اون‌هایی که شامل مواردی می‌شوند که حالا مثلاً مادرشون ایرانی هست، همسرشون ایرانی هست یا موارد این چنین این‌ها خب راهکاری دارند که بخواهند اقدام بکنند و اصلاً به سوابق و مسائل این چنینی آن‌ها کمتر ارتباط پیدا می‌کند حالا به هر حال اون ها هم بررسی از بابت سوابقشون وجود دارد. ولی برای در واقع جامعه‌ی هدفی که الان برنامه‌ی ما هست، نخبگان و نوابغ این افراد حالا از این فرصت دفترچه‌ی اقامت ویژه باید این استفاده رو داشته باشند که به اون لِولی که بتوانند تابعیت رو بگیرند اگر هدفشون موندن در ایران و شرایط اخذ تابعیت هست از این فرصت باید استفاده بکنند چون الان هم کسی بدون اینکه بخواهد دفترچه اقامت ویژه رو بگیرد می‌تواند برود درخواست تابعیت رو بدهد ولی خب اون یک سری پارامترها در اون تأثیرگذار است مثل همین موضوعی که حالا چند بار تکرار شد داشتن شغل در ایران یا راه‌اندازی یک کار یا کارآفرین بودن. اینکه حالا متأهل هست، مجرد هست و اون حالا شرایط دیگری که در ایران دارد که برای اشخاصی که روادید دارند به شکل عادی در ایران هستند این موضوع اگر جزو افرادی باشند که دارای سرمایه هستند خب قابل تحسین است ولی اگر جزو افرادی باشند که بر پایه‌ی تخصص و توانمندی شخصی و فردیشان در ایران حضور دارند این شرایط یک مقدار استثنا می‌کند اون‌ها رو که بتوانند تابعیت رو بدون حالا داشتن شغل و سایر فعالیت‌هایی که تخصص آن‌ها به همراه دارد برایشان بتوانند تابعیت ایران رو بگیرند.

آقای رستمی: من چون خودم مطلع هستم دوست دارم این رو از زبان شما هم بشنوم که حوزه‌هایی که در واقع در آن‌ها بچه‌ها و مهاجرین فعالیت دارند و از اون طریق می‌توانند اقامت ویژه بگیرند محدود به حوزه‌های دانشگاهی نمی‌شود. می‌توانیم ما در واقع بگوییم که الان افرادی رو داریم، مهاجرینی رو داریم که تو حوزه‌هایی مثل حوزه‌های هنری، حوزه‌های فرهنگی و حتی حوزه‌های ورزشی در واقع دارای سوابقی هستند و نابغه‌ی اون حوزه‌ها محسوب می‌شوند اقامت ویژه دریافت کردند یا خیر این عدد و رقمش چقدر است؟

آقای سیدآبادی: ببینید خب به تبع همین قضیه که کلا فارغ‌التحصیلان رشته‌ها خب مهندسی خیلی فارغ‌التحصیلان تعداد بیشتری دارد و خروجی‌های رشته‌های مهندسی تو غالب مقالات و پَتِنت و مسائل این چنین بیشتر هست طبیعی است که افرادی که تو حوزه‌ی هنری و ورزشی هستند یک مقدار درصد پایین تری رو دارند. ولی من خدمت شما باید عرض کنم که حالا همونطور که خودتون هم با ایشون آشنا هستید فردی از اتباع که حالا کارگردان بودند ایشون، چندین تقدیرنامه فیلم‌های برگزيده داشتند. ایشون توانستند از اقامت ویژه استفاده بکنند و در حال حاضر در ایران با اقامت ویژه حضور دارند. در حوزه‌ی ورزشکاران افرادی حالا فردی تأیید شدند حالا انشالله طی چند روز آینده انشالله اقامت ویژه به آن‌ها تعلق خواهد گرفت. ولی خب بر حسب این شرایطی که عرض کردم خدمت شما تعداد این نفرات یک مقدار محدود تر است. کلا در ورودی درصد آن‌ها پایین تر است.

آقای رستمی: بسیار خب، امکان مقایسه‌ی ایران با خب سایر کشورها معمولاً همه جا فراهم است و این هم یکی از اون حوزه‌هایی که می‌شود ایران رو با کشورهای دیگه مقایسه کرد. چون من این رو می‌خواهم یک مقدمه‌ای بکنم برای سؤال بعدی و برای بحث بعدی که بحث اصلی هست. ما می‌توانیم مقایسه‌ای داشته باشیم بین ایران و کشورهای اروپایی، الان در حوزه‌ی جذب مهاجرین همه‌ی کشورها تقریباً به یک سیستمی رسیدند که تمایل دارند به اینکه به هر حال مهاجرین با کیفیت تری رو جذب بکنند. خب ما تقریباً سیستممون خیلی عقب تر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است. میخوام ببینم ما برای در واقع تقویت سامانه‌ی آی‌کانکت یا اینکه سامانه‌ی دیگری داشته باشیم، یا اینکه قانون دیگری رو داشته باشیم برای اینکه راه رو باز بکنیم برای جذب نخبه‌ها چقدر تلاش کردیم و چقدر الان جایگاه ما تو دنیا کجاست؟ بین کشورهای منطقه، بین کشورهای آسیایی و دنیا؟

آقای سیدآبادی: ببینید همونطور که مستحضر هستید و در همین صحبت‌ به آن اشاره شد قدمت خیلی طولانی ندارد این قضیه و اینکه ما بخواهیم بر اساس سوابق علمی بحث اقامت رو به اون توجه بکنیم برای نیروی انسانی این خب قدمت خیلی زیادی ندارد. ولی توی همین مدت هم کارهای خیلی خوبی شده به هر حال این نفراتی که توانستند از این دفترچه استفاده بکنند خودشون بازتابی رو داشتند برای سایر نفراتی که حالا خارج از ایران هستند. الان ما افرادی توی سامانه دارند اَپلای می‌کنند که دانش آموخته‌ی خارج از کشور هستند اصلاً تو ایران تحصیل نکردند. یا مثلاً افرادی که همکاری با شرکت‌های ایرانی داشتند و حالا در سال ترددهایی رو داشتند این نفرات دارند درخواست ثبت می‌کنند و خود ما برنامه‌ریزی رو انجام دادیم که بتوانیم از طریق همین نخبگان حالا جامعه‌ی بیشتری از آن‌ها اتباع افغانستان هستند و انجمن‌های تخصصی که در خصوص این موارد در حال فعالیت هستند این کار رو بتوانیم گسترش بدهیم. هم این حمایت رو محدود به اقامت ویژه ندانیم حالا در برنامه‌ریزی آینده انشالله حالا اطلاع‌رسانی به وقتش انجام خواهد شد، برنامه‌ریزی هایی خواهیم داشت که، حمایت‌هایی که از این جامعه قرار است بشود حمایت‌های بیشتری باشد و در کنار اون حالا از این فرصت اقامت ویژه هم بتوانیم استفاده بکنیم برای جذب نفراتی که بتوانند این اکوسیستم رو تقویت بکنند و این در واقع لِول این برنامه رو بتوانند خودشون با کارهایی که دارند انجام می‌دهند بالا ببرند.

آقای رستمی: بسیار خب، آقای سیدآبادی الان خب همه‌ی ما از شرایطی که در افغانستان به وجود آمده آگاهی داریم و شاید این یکی از مهم‌ترین سوالاتی باشد که می‌شود مطرح بشود. و اون این است که ما شاهد خروج بسیاری از نخبگان افغانستانی در شرایط فعلی از افغانستان هستیم، در اخبار مدام می‌شنویم که کشورهای اروپایی و آمریکایی برای جذب نخبگان افغانستانی به یک نوعی دارند باهم رقابت می‌کنند و شاید یکی از، برای ما و شاید برای افغانستانی ها یکی از غم انگیز ترین خبرهایی که من خودم حس می‌کنم می‌توانم تو این مدت بشنوم این است که تیم رباتیک دختران هرات نه در کشورهای همسایه و حتی اروپایی بلکه به مکزیک رفتند.

یعنی این در کشورهای مختلفی انتظار می‌کشیدند برای جذب یک همچین نخبگانی. ما در این بین چقدر توانستیم موفق باشیم؟ آیا آماری داریم از اینکه نخبگان افغانستانی به ایران آمدند، تو این شرایط اخیر و این اتفاقات اخیر؟ و آیا اینکه تلاشی کردیم برای اینکه بتوانیم از این میدان رقابت در واقع عقب نمانیم؟

آقای سیدآبادی: ببینید ما حالا یک کار به صورت کلی انجام شد که حالا بازتاب اون رو قطعا در جریان قرار گرفتید، بورسیه‌ی نفرات برتر کنکور افغانستان که جمعی از این نفرات آمدند الان در دانشگاه‌ها مشغول به تحصیل هستند در همین ترم و ترم گذشته و بخش دیگه هم انشالله به زودی وارد کشور می‌شوند. در خصوص حالا جذب این نفرات که اشاره کردید در حال حاضر یک بخشی از افرادی که حالا دارای تخصص بودند و مشغول به کار بودند در افغانستان و به واسطه‌ی این شرایطی که ایجاد شده است به ایران سفر کردند که شامل حالا پزشک، عضو هيئت علمی آن‌ها و حالا افرادی که دانشجو بودند و حالا سوابق ارزشمندی داشتند. این نفرات در حال حاضر طی ارتباطاتی که با ما برقرار کردند فعلاً بابت همین دریافت دفترچه اقامت ویژه معرفی شدند، سامانه به آن‌ها اطلاع‌رسانی شده است و کارهای آن‌ها داره انحام می‌شود. این کلیت کارهایی بود که ما تا به امروز بابت این موضوع انجام دادیم.

آقای رستمی: ما سیستمی داریم برای شناسایی نخبگان در خاک کشورهای دیگه؟ و بعد دعوت از آن‌ها؟

آقای سیدآبادی: ببینید خب در قدم اول یک شرایطی باید داخل کشور بابت همین نفراتی که تا الان شامل این حمایت شدند و دارند برای این حمایت درخواست می‌دهند ایجاد بشود که ما برای این خیلی داریم تلاش می‌کنیم. اما همانطور که اشاره کردم هنوز حمایت‌های این دفترچه اقامت ویژه به اون مرحله‌ای که برای آن دیده شده است نرسیده و هنوز برخی نفرات که دارند از این دفترچه استفاده می‌کنند مشکلاتی رو دارند. ولی با همه‌ی این حالا ارتباطاتی برقرار شده است با نفراتی که حالا خدمت شما عرض کردم دانش آموخته‌ای که کشورهای دیگه هستند دارند توی سامانه ثبت‌نام می‌کنند یا حالا به صورت ریموت با شرکت‌های ایرانی کار می‌کنند. این‌ها حالا شناسایی فعلاً در سطح این موضوعی که عرض کردم خدمت شما انجام شده است و این شناسایی افراد اتفاق افتاده است حالا افرادی که علاقه‌مند هستند حالا با اینکه تبعه‌ی کشورهای دیگه هستند و دانش آموخته‌ی ایران هم نیستند و تمایل دارند در ایران همکاری داشته باشند یا افرادی که حالا همکاری به صورت پاره وقت یا تمام وقت با شرکت‌های ایرانی دارند و تبعه‌ی کشورهای خارجی هستند. فعلاً در این حد کارها انجام شده و این دوستان حالا ارتباط برقرار شده ولی ما در برنامه داریم همانطور که خدمت شما قبل هم اشاره کردم که از طریق همین نفراتی که از این حمایت استفاده کردند بتوانیم نفراتی رو جذب و شناسایی آن‌ها را انجام بدهیم و همچنین انجمن‌هایی که در این حوزه فعال هستند که حالا برنامه‌ریزی انجام شده که بتوانیم دیدارهایی با آن‌ها داشته باشیم که بتوانند هم حمایت‌ها و فرصت‌هایی که در ايران وجود دارد رو پرزنت بکنند هم ارتباطی ایجاد بکنند بین ما و جامعه‌ی هدفی که می‌توانند در این فرصت‌هایی که وجود دارد جایگاهی رو به دست بیاورند و از این حمایت در حال حاضر فعلاً همین حمایت برای متخصصان و کارآفرینان بین‌المللی وجود دارد که دفترچه اقامت ویژه هم بهره‌مند بشوند.

آقای رستمی: ما محدودیتی در تعداد پذیرش داریم؟

آقای سیدآبادی: خیر ما حالا هر ماه هر تعداد نفری که درخواست رو انجام بدهند طی چند روز کاری پرونده‌ی آن‌ها بررسی می‌شود در صورتی که خودشون همکاری لازم رو در ارائه‌ی مستندات و مدارک داشته باشند کارهای اداری آن‌ها برایشان انجام می‌شود و اون پروسه‌ی لازم برای اعطای این حمایت‌ به این عزیزان شروع می‌شود.

پروندشون توی مرکز ما 5 روز تا یک هفته بیشتر زمان نمی‌برد و طولانی تر از این نخواهد شد که بررسی بشوند و معرفی بشوند برای استفاده از این حمایت.

آقای رستمی: ادامه‌ی اون چی؟ یعنی بعد از اینکه معرفی بشوند و تأیید بشوند از سمت شما به عنوان نخبه چقدر طول می کشه تا اینکه در واقع به مدرکشون برسند؟

آقای سیدآبادی: وابسته به اینکه خود بعضی از این نخبگان بر حسب شرایطشان در رفت و آمد هستند. وابسته به اینکه فرد در ايران حضور داشته باشد یا در تردد باشد معمولاً بین دو تا سه ماه حداکثر.

آقای رستمی: چون ما یک سری در واقع گله و شکایت داشتیم از اینکه پرونده‌هایی که اخیراً در واقع میگم با توجه به اتفاقات افغانستان ارجاع داده شده است یک مقداری انگار روند کُند شده است. خواستم ببینم که همچین چیزی صحت دارد یا نه؟

آقای سیدآبادی: ببینید من حالا برخی از این نفرات پیامشون برای من ارسال شد حالا مثلاً بازه‌ی زمانی سه هفته تا چهار هفته بود این نفرات که پرونده‌ی آن‌ها ارسال شده. و حالا تا اون بازه‌ی زمانی که من عرض کردم خدمت شما هنوز نرسیده. ولی خب یک موضوع حالا نفرات قدیمی تر اگر حالا این موضوع براشون جای سؤال و ناراحتی شده است یک دلیلی که حالا ما دیر سامانه رو معرفی کردیم همین تاخیر هایی که در بخش‌های مختلف اعطای این حمایت وجود داشت باعث می‌شد که ما از اینکه بخواهیم خیلی اطلاع‌رسانی عمومی داشته باشیم و داشتیم تلاش می‌کردیم که این پروسه به یک حالا مدت زمان کوتاهی برسد که اون متقاضی از درخواست خودش تا اعطای تسهیلات بهش حالا دچار حالا این تمدید روادید یا مسائل دیگر رو شامل حال او نشود بتواند در اسرع وقت پس از درخواست خودش این حمایت رو استفاده بکند. الان با همه‌ی این تمهیداتی که دیده شده و کارهایی که اتفاق افتاده است به حالا زمان دوتا سه ماه رسیده است ولی الان نفراتی که معرفی شدند حالا پرونده‌هایی که دارد بررسی می‌شود توی همین اِسکِیل هست که حالا از زمان معرفی آن‌ها غالباً دو تا سه ماه گذشته است.

آقای رستمی: بسیار خب، به عنوان آخرین سوال مطرح کنم خدمت شما که باز هم با توجه به شرایط فعلی آیا در واقع تسریعی در امور پرونده‌ها در نظر گرفته شده است؟ چون انتظار در واقع مردم این هست که ما اینجا هر چقدر بتوانیم سرعت عمل داشته باشیم می‌توانیم به هر حال تعداد بیشتری از این عزیزان رو جذب بکنیم. تسریع در پرونده‌ها انجام می‌شود در بررسی ها؟

آقای سیدآبادی: ببینید این اتفاق قطعا برنامه‌ریزی شده و پیگیری داریم می‌کنیم که انشالله اون مدت زمان کوتاه تر بشود که حالا از ثبت درخواستش تا در واقع اعطای حمایت از این زمانی هم که الان وجود دارد بتوانیم حالا راهکارهایی رو ببینیم که کوتاه تر بشود. ولی یک دلیلی که الان یک مقداری کار رو نه اینکه بگوییم مشکل کرده است حجم کار برای ما متفاوت شده است این است که خب تعداد درخواست هایی که در روز ثبت می‌شود رِیت آن متفاوت شده است با چند ماه قبل. خب به هر حال این سامانه تازه راه افتاده بود و همونطور که شما هم اشاره کردید شناخته شده نبود و خب الان بعد از چندین خبر که روی این قضیه کار شد و اطلاع‌رسانی هایی که انجام شده است خب بازتاب خیلی بیشتری داشته و تعداد درخواست ها و اون حالا ریت گروهی که ما داشتیم خیلی بالاتر رفته است. و این خب قطعا ما برنامه‌ریزی داریم که بتوانیم این رو مدیریت بکنیم که از زمان ثبت درخواست آن‌ها تا تکمیل مدارک و ارسال مستندشون و در نهایت گرفتن اقامت ویژه مدت زمانی بشود که این حالا ناراحتی که برای برخی از نفرات ایجاد شده است دیگه تکرار نشود و برای سایر نفرات شرایط بهتری ایجاد بشود.

آقای رستمی: انشالله، من سوالاتم تموم شد فقط یک سؤال در واقع از دوستان رسیده و اون اینکه نوع وضعیت مهاجرینی که در ايران هستند در واقع ارتباطی با پذیرش دارد یا نه؟ خب بالاخره عزیزانی هستند که اصطلاحاً کارت آمایشی هستند، عزيزانی هستند که به هر دلیلی غیر قانونی هستند. میخواستم ببینم این تأثیری در گرفتن اقامت دارد یا نه؟ اقامت ویژه

آقای سیدآبادی: ببینید افرادی که با یک پشتوانه‌ی قانونی در ایران حاضر هستند این نفرات خب هیچ مشکلی ندارند. حالا چه کارت آمایش باشد چه روادید به هر طریق و نوعی داشته باشند حالا یک ساله یا چند ماهه حالا به پشتوانه‌ی هر موضوعی. ولی نفراتی که حالا روادید آن‌ها باطل شده است یا به صورت غیر مجاز هستند توی اون فرآیند مربوطه نسبت به حل این موضوع مساعدت می‌شود برای آن‌ها .

حالا راهکار آن ممکن است همیشه به سادگی که حالا قرار باشد یک مجموعه‌ای، یک بخشودگی حالا مدت زمان تمدید نکردن اون روادیدش باشد. خب ممکن است این شرایط نباشد و خب این فرآیندی که طرف به صورت غیرمجاز در ایران حضور دارد تا حالا تعیین وضعیت این قضیه و اعطای اون اقامت ویژه ممکن است مشمول یک زمان و یک فرآیندی بشود که متقاضی مجبور باشد اون رو انجام بدهد تا بتواند از این حمایت استفاده بکند. ولی برای افرادی که به پشتوانه‌ی قانونی در ایران حضور دارند هیچ مشکلی وجود ندارد.

آقای رستمی: خیلی ممنونم ازتون آقای سیدآبادی این سؤال آخر رو هم پاسخگو بودید خیلی ممنونم اگر نکته‌ای هست من در خدمت شما هستم، اگر فکر می‌کنید مسئله‌ای هست که مخاطبان ما حتماً باید بدانند. چون این لایو در واقع ضبط می‌شود و در ادامه هم دوستانی خواهند دید اون رو. اگر احساس می‌کنید که مطلبی جا مونده و نیاز هست که مخاطبان بدانند حتماً بفرمایید ما در خدمت شما هستیم.

آقای سیدآبادی: خواهش می‌کنم، من اگر زحمتی نیست شماره‌ی همراهم رو فکر می‌کنم دارید حالا و آدرس ایمیل ما اینترنشنال…. هم درج بکنید تو پیام‌ها پین بکنید من ممنون میشم. همه‌ی عزیزانی که حالا به واسطه‌ی فعالیت‌هایی که تو این حوزه‌هایی که حالا به آن اشاره شد در این صحبت در ایران حضور دارند و بابت حالا این موضوع می‌خواهند اقدام کنند ابهامی دارند از این طریقی که حالا شماره و ایمیل رو ذکر بفرمایید می‌توانند با ما در ارتباط باشند. حالا اگر بخواهند ثبت درخواست رو سامانه انجام بدهند و اینکه حالا نفراتی هم که دفترچه اقامت ویژه رو گرفتند در هر موردی که ببینید کسی که دفترچه اقامت ویژه رو دارد باید مثل فردی که تابعیت ایران رو دارد مسائل مربوط به اون فرد در اون بازه‌ی زمانی دفترچه اقامت ویژه قابل انجام باشد. مشابه فردی که تابعیت دارد.

البته خب برای کارشون چون تبعه‌ی ایرانی نشدند همچنان باید پروانه‌ی کار بگیرند ولی از بابت صدور مجوزها، از بابت بقیه‌ی مسائل باید مشابه افرادی که تابعیت ایرانی دارند بتوانند اقدام بکنند. هر جایی که در هر موردی از استفاده از این دفترچه مشکلی داشتند ما پیگیر اين مسائل هستیم که انشالله این به حداقل برسد و اون هدفی که برای این دفترچه در نظر گرفته شده است انشالله محقق بشود.

آقای رستمی: انشالله، من در تکمیل فرمایشات شما عرض بکنم که منظور از در واقع برخوردهایی که مثل یک شهروند ایرانی در واقع نشون می‌دهد مقیم ویژه رو اعم از کارت بانکی، گواهینامه، و مدارک این چنینی که نیاز است مجوزهایی همه‌ی این‌ها در واقع برای مهاجرینی که موفق به گرفتن اقامت ویژه می‌شوند هم در نظر گرفته می‌شود.

و حالا در جواب دوست عزیزی که مدارک رو پرسیده بودند من یک بار دیگه سامانه رو خدمت عزیزان بگویم حتماً بارها این رو باز هم خواهیم گفت که سامانه‌ی آی‌کانکت… اونجا تشریف ببرید و مدارکی که مورد نیاز هست برای شروع بررسی پرونده تون رو ذکر کردند و حتماً اونجا مطلع خواهید شد.

به اشتراک بگذارید

نظرات

دیدگاه ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *