تحصیل مهاجران پشت درهای بسته مدارس دولتی

مهاجران ساکن در ایران دهه‌هاست که با محرومیت‌ها و مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می‌کنند. یکی از مشکلات، موانع موجود در سر راه تحصیل مهاجران است. کودکان و نوجوانان مهاجر همانند سایر کودکان حق تحصیل در مدارس کشور میزبان را دارند. با این اوصاف در دهه‌های اخیر همواره موانع و چالش‌هایی در سر راه تحصیل مهاجران در ایران موجود بوده است. در گذشته صرفا کودکان خانواده‌های افغانستانی دارای کارت آمایش یا پاسپورت حق تحصیل داشتند و کودکان فاقد مدرک از حق تحصیل محروم بودند. البته کودکان مجاز به تحصیل نیز در بسیاری از موارد از تحصیل رایگان در مدارس دولتی ایران محروم بودند. درنتیجه غالبا خانواده‌ها مجبور بودند کودکانشان را به مدارس غیردولتی بفرستند که هزینه بیشتری به آن‌ها تحمیل می‌کرد.

بهره‌مندی مهاجران بی‌مدرک از حق تحصیل:

در سالیان اخیر تلاش‌های متعددی در جهت حمایت از تحصیل مهاجران در ایران از سوی فعالان حقوق مهاجران و حقوق کودکان صورت گرفت. این تلاش‌ها خوشبختانه تا حدی نتایج مثبتی به ارمغان آوردند و دولت ایران به همه کودکان مهاجر افغان فارغ از وضعیت اقامتی‌شان اجازه تحصیل داد. این تحول نتیجه فرمان رهبری بود که در اردیبهشت ۱۳۹۴، اعلام کرد: «همه کودکان افغانستانی، چه آنها که دارای شرایط قانونی حضور در ایران هستند و چه آنها که مدارک قانونی حضور در ایران را ندارد باید در مدارس دولتی ثبت‌نام شوند

پیرو این حکم، وزارت آموزش و پرورش پیگیری ثبت‌نام دانش‌آموزان مهاجر را در اولویت قرار داد و تاکید کرده که کودکان بازمانده از تحصیل به این وزارتخانه معرفی گردند. با وجود همه این اقدامات، هنوز بسیاری از دانش‌آموزان مهاجر با موانع زیادی برای ورود به مدارس دولتی روبرو هستند. لذا هنوز هم باید مقامات کشور باید اقدامات مختلفی برای رفع مشکلات موجود در زمینه تحصیل مهاجران بردارند.
ویدئو زیر را خبرگزاری ایسنا با همکاری انجمن دیاران در باب این موضوع ساخته است که نمایی کلی از موضوع تحصیل مهاجران در ایران ترسیم می‌کند:

به اشتراک بگذارید

دیدگاه ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *